ЦИК подготвя техническото задание за осигуряване на машинен вот на евроизборите

  • Изборният кодекс допуска удължаване мандата на сегашните членове на комисията

 

Централната избирателна комисия подготвя техническото задание за осигуряването на машинен вот на предстоящите през май избори за българските представители в Европейския парламент. На този етап няма окончателно решение на Народното събрание по внесените предложения за промени в Изборния кодекс, уточниха говорителите на ЦИК Камелия Нейкова и Александър Андреев.

Няма да има дистанционно електронно гласуване на евроизборите, категорични бяха от ЦИК. От там припомниха, че Изборният кодекс допуска удължаване на мандата на сегашните членове на комисията, но дали ще има нов състав на ЦИК след 21 март, ще реши законодателят.

От ЦИК прилагат закона такъв, какъвто е приет, обясни говорителката Камелия Нейкова, а на въпроса дали е възможно удължаване на мандата на сегашния състав: “Ако Централната избирателна комисия продължи в този състав да осъществява правомощията си и след края на мандата, това е допустимо съгласно разпоредбите на Изборния кодекс”, отговори Нейкова.

Вече тече подготовката на европейските избори в края на май, но тогава няма да има дистанционно електронно гласуване поради липса на система за идентификация:

“Технически няма как през май месец. Законодателят промени и срока за въвеждане на електронната идентификация с промяна в Закона за българските лични документи: “Не може да се изпълни самата разпоредба на закона в тази връзка, ако я няма електронната идентификация”, допълниха Александър Андреев и Камелия Нейкова.

За промените в изборните правила в последния момент, които се готвят от парламента, говорителите казват, че това не е прецедент.

Камелия Нейкова коментира: “Би било по-добре по-рано да се приемат тези промени, за да може чисто организационно, не само Централната избирателна комисия, всички институции, които имат отношение към изборния процес, спокойно да могат да подготвят произвеждането на избори. На нашия състав неведнъж ни се е случвало да има промени в изборното законодателство в последния момент”.

 

 

Източник: bnr.bg