ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЩЕ ИНВЕСТИРА 1,7 МЛН. ЛВ. В АВТОМАТИЗИРАНИ ЕЛЕМЕНТИ ПО МРЕЖАТА

Съоръженията съкращават времето за локализиране на аварии

1 713 000 лв. ще инвестира ЧЕЗ Разпределение в автоматизирани елементи по електроразпределителната мрежа през 2021 г. Компанията ще завърши и реконструкцията на 7 възлови станции в Западна България на обща стойност 900 000 лв.

Дистанционно управляемите автоматизирани елементи се монтират на възлови места по въздушните електропроводи, а в градските райони се полагат сигнализатори върху кабелната мрежа. Подобни съоръжения дават информация от разстояние за повредени участъци, осигуряват възможност за изключването им и минимизират броя на засегнатите клиенти. Благодарение на устройствата диспечерите са в състояние да насочват аварийните екипи с много по-голяма точност, а времето за реакция се скъсява драстично.

Реконструкцията на възлови станции включва цялостно преминаване на телемеханика на съоръженията, всички компоненти се подменят с нови, извършва се модернизация на съществуващите системи за защита, контрол, измерване и сигнализация и се въвежда нова система за управление от разстояние. По този начин се осигурява възможност за дистанционно презахранване на цели региони по алтернативен път, намаляват се времето за локализиране на аварии и прекъсванията на електрозахранването в съответните райони. През 2021 г. ще бъде завършена реконструкцията и модернизацията на възлови станции в Драгалевци, Горна баня и Ботунец в столицата, в  гр. Димово, в с. Долно Церовене, общ. Якимово, и две в Ботевград.

До момента ЧЕЗ Разпределение е монтирала над 700 автоматизирани съоръжения по мрежата в Западна България. Дистанционно вече се управляват 10 подстанции и 44 възлови станции.