Чии са новите отпадъци под моста на АМ „Струма”?

На мястото продължава да има доста отпадъци, малка част от които са нови.
  • Близки до „Феникс-Дупница”: Изхвърлените в предишните дни боклуци са от ремонта, който АПИ прави в момента, частни лица също замърсяват района

  • Крум Милев: На тази територия никой друг не работи освен фирмата „Феникс-Дупница”

Нови отпадъци се появиха под моста на Автомагистрала „Струма” през последните дни. Никой не може да каже откъде са дошли боклуците, като по темата се коментират различни версии.
Близки до „Феникс-Дупница” твърдят, че във фирмата имат подозрения откъде са дошли новите отпадъци.

„Работещите в предприятието мислят, че изхвърлените в предишните дни боклуци са от АПИ. Според тях това са отпадъците, които са се получили по време на ремонта на АМ „Струма”. Отстранените от АПИ след пожара вторични суровини не са върнати на „Феникс”, каквато беше  инструкцията на РИОСВ-Перник към Пътната агенция. Частни лица продължават и в момента да изхвърлят битови и строителни отпадъци в тъмните часове. Така беше преди пожара, така е и сега”, коментират запознати.

Според наши източници „Феникс-Дупница” не са получили официално уведомление от ТЕЦ „Бобов дол”, че прекратяват  договора си с тях.
Те допълниха, че пожарът лошо ги е изненадал, преди да получат шанс да внедрят модерна технология, чрез която разчистването, сортирането и преработването на отпадъци става много по-лесно и природосъобразно.

До колоните са поставени пътни знаци и табела.

Припомняме, че фирмата „Феникс-Дупница” веднага след инцидента  декларира, че е един от пионерите в страната за преработка на технологични отпадъци и суровини, че отпадъците на предприятия от цяла Югозападна България идват при тях и ако „Феникс” спре да ги приема, това ще обърка работата на всички.

Припомняме също факта, че фирмата плащаше наем на общината за отпадъците, които се намират върху имота на кметството. Според „Феникс” договорът е продължил до 2017 година, след което общината го прекратява. А според община Дупница договорът е прекратен още през 2012 година.

Репортер на „Вяра” видя, че обемът на отпадъците не е по-голям от миналия вторник, когато медията ни посети мястото. Единственото ново е малка купчина от отпадъци, за които никой не може да каже със сигурност откъде са дошли…
Другата новост са няколко пътни знака и табела „Внимание! Строителен обект”, които са поставени до колоните, които в момента се ремонтират.
По повод новопоявилите се отпадъци потърсихме коментар и от заместник-кмета на община Дупница Крум Милев.


„На тази територия никой друг не работи освен фирмата „Феникс-Дупница”, така че частни лица не може да оставят там други отпадъци. Вече всичко е в ръцете на държавните институции. ГД „Пожарна безопасност” и РИОСВ-Перник правят всичко, каквото е необходимо, и те ще накарат г-н Кольо Илиев да си изчисти материалите и да ги постави на негова си площадка. Това там са производствени суровини, които фирмата трябва да си почисти”, каза Крум Милев.
Според него общината не може да направи нищо по въпроса и няма да чисти отпадъците, тъй като се знае кой е собственикът им.
Милев коментира и нерегламентираното натрупване на отпадъци в квартал „Гиздова махала”. Наш читател ни сигнализира, че там има доста боклуци, част от които са опасни, и чрез медията ни пита защо там се допуска да се образува нерегламентирано сметище.
„Реагираме навсякъде и за всички места, за които имаме сигнали. Почистваме ги, а нарушителите биват санкционирани. В „Гиздова махала” има над 20 акта и предписания за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци, които имат ефект”, беше лаконичен заместник-кметът.