Читалището в Долна Секирна спечели “Златно яйце” на юбилейния  конкурс в Извор

Десетото юбилейно издание на регионалния конкурс “Червен, червен Великден” се проведе в радомирското село Извор. Надпреварата е за традиционна великденска трапеза, а в нея се включиха читалища от цялата област. Самодейни състави поздравиха гостите с богата музикална програма.

Първо място, плакет “Златно яйце” и парична награда спечели читалище ,, Иво войвода- 1928 г.” – с. Долна Секирна.

„Знаете, че аз също съм родом от Радомир и на тези местни тържества се чувствам у дома си и тук бих искал да обърна внимание на нещо важно – целия район на граовско, цяла пернишка област, има многовековни традиции и история, с които можем да се гордеем, които сме длъжни да пазим и да предаваме на следващите поколения“, заяви областния управител Кирил Стоев. В края на конкурса „Червен, червен, Великден“ той връчи награда на НЧ „Отец Паисий – 1927“, с. Извор. Той подари на представител на читалището в Извор уникална бусинска стомна. Школата на бусинските майстори е сред основоположниците на грънчарството у нас, а техни произведения има в Британският музей в Лондон, Лувъра и Музея на човека в Париж, колекции в САЩ и много други държави по света.“

Конкурсът “Червен, червен Великден” води началото си от 2010 г., а организатори са община Радомир, кметството в село Извор и местното читалище “Отец Паисий – 1927”. В журито се включиха етнологът Цветана Манова, етнохорологът Милчо Георгиев и кметът на Радомир Пламен Алексиев.

Целта на организаторите е да бъде съхранена и популяризирана традиционната обредност и кулинарните умения на местните жители, свързани с най-светлия християнски празник – Възкресение Христово.