Швеция и Финландия все още не са екстрадирали в Турция 33-ма души, заподозрени в терористична дейност

Швеция и Финландия все още не са екстрадирали в Турция 33-ма души, заподозрени в терористична дейност, обяви турският министър на правосъдието Бекир Боздаг пред телевизия А Хабер.
Турция е поискала да бъдат екстрадирани общо 33 терористи от Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО). Досега обаче не сме получили положителен отговор на исканията ни за екстрадицията на лицата, каза Боздаг.
Той уточни, че Турция настоява да й бъдат предадени шестима членове на ПКК и шестима членове на ФЕТО, които се намират във Финландия, както и десетима поддръжници на ФЕТО и 11 поддръжници на ПКК, които са в Швеция.
Турция се противопостави на присъединяването на Финландия Швеция към НАТО на основание, че в тях се намират хора, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г., както и поради факта, че Финландия и Швеция са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г./БТА