Шефът на ОбС-Благоевград: Не воювам с кмета Томов, изкуствено се създава напрежение

Председателят на Общинския съвет в Благоевград Антон Тодоров отрече, че има конфликт между него и градоначалника Румен Томов.

„Няма напрежение, не искам да изземам функциите на кмета и нямам намерение да управлявам общината“, заяви Тодоров по време на редовната си пресконференция преди заседанието на местния парламент. Според него конфликтът е създаден изкуствено и не в интерес на нито една от двете институции.

„Аз изпълнявам правомощията си и нищо повече. Да, критикувам, но винаги аргументирано. Посочвам грешки и пропуски, като се опирам на законите. ОбС е законодателен орган и коректив. Аз съм открит човек и отразявам това, което виждам“, допълни още шефът на Общинския съвет. Той подчерта, че в момента ОбС-Благоевград изпълнява правомощията си и решенията му не са зависими от кметската администрация.

49 точки са заложени в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет, стана ясно на пресконференцията. Сесията ще се проведе на 26 февруари от 9,30 в зала „22 септември“.

Основен акцент ще бъде приемането на бюджета на община Благоевград, както и план за капиталовите разходи за тази година.

Андон Тодоров посочи, че има 4-5 предложения, изпратени от граждани, като основно става дума за ремонт на улици. Той припомни, че тази година не се е провело публично обсъждане, а мотивът, който посочват от общината, е пандемията от Ковид-19. Сред точките в дневния ред е искане на кмета на Благоевград за назначаване на кметски наместници в 4 населени места, както и искане за увеличаване заплатата на градоначалника.

ОбС шефът Тодоров съобщи още, че местният парламент търси и има нужда от юрист. Кандидатите могат да подават заявления в 101-ва стая в сградата на общината. Работата на бъдещия юрист ще бъде да помага документално при подготовката на сесии, комисии, както и изготвяне на становища.