Юношите на „Марек” запазиха мястото си в Елитната дивизия до 19 години

  • Дупничани останаха сред най-добрите въпреки проблемите през цялата година

  • Между 6 и 8 футболисти от този отбор ще започнат да играят за мъжете през следващия сезон, категоричен е Цецо Видински

    Юношите на „Марек” до 19 години сътвориха истинско чудо и останаха в Елитната група на България. В последния кръг дупничани загубиха с тежкия резултат 0:6 гостуването си на „Ботев” (Пловдив), но запазиха мястото си сред най-добрите. Това се случи благодарение на съседите от „Пирин” (Благоевград), които победиха с 5:1 основния конкурент на „Марек” за оставане – „Нефтохимик 1962” (Бургас). Така дупнишкият и бургаският клуб завършиха сезона с еднакъв актив от по 15 точки, но момчетата на Цецо Видински останаха над чертата след по-добри показатели в директните си мачове. Марекчани успяха да победят „Нафтата” и в двете срещи помежду им (2:0 в Дупница и 3:2 край морето).
    „С тези момчета сме работили в продължение на 9 години. Не само аз, а и другите треньори сме допринесли за тяхното развитие. Този цикъл вече завършва. Според мен даваме около 8 футболисти, които са готови за мъжкия отбор. Те могат да помогнат на първия състав догодина. Да, вярно е, че резултатите ни не са от най-добрите, но все пак имахме много проблеми през цялата година. Знаете, че имаше раздори в отбора и проблеми с колектива, а няколко момчета си тръгнаха. Научихме се да играем футбол. Не заставахме само отзад и да ритаме топката. Поне 3-4 от момчетата спокойно още сега могат да заиграят при мъжете и ще ги вземем още за предстоящия мач срещу „Оборище” в Панагюрище от последния кръг в Югозападната трета лига. Симеон Димитров и Иван Георгиев задължително ще попаднат в групата за събота. Стоил Борисов е под въпрос, защото е леко контузен. Кристиян Любенов и Симеон Петров също заслужават място, както и Стивън Ангелов. Вратарят Любомир Стоянов пък със сигурност ще пътува с мъжете и ще бъде резервен страж”, каза пред „Вяра” Цецо Видински.
    Той бе категоричен, че това е много голямо постижение за целия клуб.
    „Ние знаем, че не можем да се борим с най-добрите отбори. Първо, никой не очакваше, че ще влезем в Елитната група преди няколко години. След това всеки ни сочеше като първия отбор, който ще изпадне, но ние останахме. И накрая изкарахме не една, а две години и сега ще започнем трета”, допълни наставникът.
    Специалистът вече неведнъж заявяваше, че все още не е сигурно дали „Марек” ще има отбор в групата и догодина, защото на стадион „Бончук” няма достатъчно деца на тази възраст.

  • Цецо Видински

    „Не знам дали ще имаме достатъчно деца. Много ми се иска отборът да остане, защото влизането в Елитната група е много трудно. Дано да намерим момчета и да успеем да направим някаква организация. Финансовата издръжка на този отбор също вече става много трудна. За мен лично трябва да оставим. Влязохме много трудно и нарочно искам да си останем в групата. Ние сме сред 16-те най-добри отбора в България. А сме най-бедният клуб и с най-скромния бюджет. Вижте кои са там, само най-богатите в цялата страна и ние, които сме единственият отбор от „В” група. Миналата година изхвърлихме „Черноморец” (Бургас), а тази година сторихме същото с другия бургаски отбор – „Нефтохимик”. Бургас по-малък ли е от Дупница? Знаете колко голям град и с какви възможности е и ние все пак се борим с тях и в крайна сметка надделяваме. Ще направим всичко възможно, за да останем. Това е много важно за мен и държа на това. Там са истинските мачове и там си сверяваме часовника с най-добрите. А имаме много добри футболисти от наборите 2004, 2005 и 2006 година, които след време ще застъпят и може да си играем в Елитната група за постоянно. Това е „А” група за юноши, там е събрано най-доброто. Вчера пуснах две момчета, родени през 2004 година при 19-годишните – Иван Кьосев и Християн Георгиев, а Любомир Костов е роден дори през 2005 година и беше 5 години по-малък от съперниците си. Това са ни възможностите и затова и резултатите ни са такива. Вчера имахме 8 положения за гол, въпреки че паднахме с 0:6. Но все пак играем футбол. Доволен съм, защото за първи път от толкова време насам директно ще качим 6 човека в мъжкия отбор и те са готови за това”, завърши Цветан Видински.
    В събота мъжкият отбор на „Марек” ще гостува на „Оборище” в Панагюрище. Двубоят е без никакво значение за дупничани, които вече си осигуриха оставането в Югозападната трета лига. Съперникът им пък е твърдо на второ място и ще се надява да бъде поканен за участие в бараж за влизане във Втора лига. Това стана възможно, след като елитният „Верея” бе изхвърлен от елита и няма да получи професионален лиценз за следващия сезон.