10% скок на „Гражданска отговорност“ в Дупница! Горивата нагоре!

Борислав Стоянов: Заради ставащото в Украйна очаквам драстично поскъпване, затова днес заредих повече бензин

Цената на застраховката „Гражданска отговорност“ за дупнишките автомобили се е увеличила с около 10% през последните месеци.
Според застрахователите в Дупница това покачване е нормално с оглед инфлацията в страната и те не го отчитат като драстично.
„Специално за нашия град не мога да кажа, че има някакво голямо покачване на цените. Има по-големи увеличения, които важат за по-големите региони. Нормално е в София например цената на „Гражданска отговорност“ да е по-голяма. В Дупница увеличението спрямо миналата година е най-много около 10 процента за определени автомобили. Което не може да се каже, че е драстично на фона на 6% инфлация. Не е станала такава, че хората да не могат да си я плащат вече. Ясно е, че за по-мощните автомобили и по-младите шофьори, които са по-рискови, ще плащат по-големи суми. Миналата година в нашата компания една застраховка „Гражданска отговорност“ струваше около 200 лева, докато сега е най-много около 220 лева. Говорим за средния клас автомобили. Масовите дупнишки автомобили, които се карат в града, са малко по-мощни – около и над 150 конски сили. На тях застраховката им излиза около 230 лева. Но определено мога да кажа, че няма драстично покачване.

Кюстендилска област се нарежда веднага след големите пет града в страната по цените на „Гражданска отговорност“. Това означава, че понякога може да се мислим за много добри шофьори, но явно не е точно така. Има го и момента, че в Югозападна България транспортният сектор е силно развит, което също влияе при формирането на цената. Нормално е и като има повече щети, парите отиват за плащане на щети. Застрахователните компании не печелят много, те са задължени по закон да имат резерви и да ги пазят до 5 години. „Застрахователни-технически резерви“ е точният термин. Така че някой може да предяви искане до 5 години и компаниите трябва да имат доста резерви“, коментира пред „Вяра“ Стоян Атанасов, който е представител за Дупница на едно от най-големите застрахователни дружества.
По-думите му през последните две години е имало задържане на цената на „Гражданска отговорност“ на едно ниво, но не и намаление.
Той сподели и своите наблюдения от това как дупничани и българите като цяло се хвърлят да си купуват втора ръка автомобили от престижни марки, вместо чисто нови от среден клас. Това след това води и до проблеми при възстановяването на щетите при възникнала катастрофа.
„Ако си купиш един чисто нов автомобил от среден клас на чешки производител например – и каското, и „Гражданска отговорност“ са ти по-ниски. И ако се счупи, те пращаме във фирмения сервиз на тази марка в Благоевград и там ти слагат нов калник, нов фар, а не се опитват да възстановяват. Там гаранционният сервиз ти е 5 години, а 10 години няма да познаваш майстор. А какво се случва, ако караш премиум автомобил 2008 година например от най-модерната в Дупница немска марка, но втора ръка. Чупиш фара, но нямаш пари да си го купиш. Ти си платил никакви пари за застраховка, какво очакваш да ти възстановим, дори да имаш и автокаско. Колата си я купил за 10 000, а фарът ти не може да е 1000 лева. Но ние се мятаме на тази марка, защото е престижна. Но дали на тази марка се внасят коли на скрап в България? Втората употреба части за тази кола се захранва от сивия сектор“, каза още застрахователният експерт.

Застрахователният експерт не очаква, че скоро ще има увеличение на този вид застраховки.
„Не мисля, че скоро можем да очакваме някакво увеличение на „Гражданска отговорност“. При нас ценообразуването с свързано най-вече с възможността да се плащат щети. Ако тези щети станат по-големи, ще се вдигне цената. Ако се спре карането, защото бензинът е станал 5 лева и колите си стоят паркирани, няма какво да се вдигне. Принципът не е да оберем народа, защото всичко скача. Принципът е, че се увеличават разходите за възстановяване“, завърши Стоян Атанасов.
Именно цената на горивата и евентуалното им още по-голямо повишаване ни отведе до няколко от дупнишките бензиностанции. Най-масовият бензин А95 струваше около 2.55 лева за литър, а дизелът около 2.62 лева. Служител в една от тях сподели, че не отчита някакво намаляване броя на клиентите в последните седмици.
„Хората продължават да си зареждат автомобилите. Според мен няма отлив на клиенти. Някои от тях подмятат нещо от рода на „Пак ли е увеличен бензинът?“, когато дойдат. Но това не е към нас, служителите, а просто им е неприятно да плащат високи цени. Увеличение се наблюдава с по няколко стотинки на седмица“, заяви работещият в местна бензиностанция.
Малко по-рано своето „Рено“ с бензин А-95 беше заредил Борислав Стоянов. Първоначално не искаше да коментира цените на горивата, но след това се съгласи и призна как му е все по-трудно да кара автомобила си.
„Аз съм пенсионер и ми е трудно да поддържам автомобила си, нищо че е доста стар. Миналата година с едни 20-30 лева можеше да заредиш повечко бензин, отколкото сега. Най-лошото е, че според мен ще става и още по-скъпо. Вижте какво се случва в Украйна. Май цените на нафтата и бензина още повече ще се увеличат. Затова днес дадох 50 лева за бензин, а не обичайните двайсетина, за които зареждам. Опасявам се, че следващия път, като дойда до бензиностанцията, цените ще са по-различни“, заяви дупничанинът.

Димитър ИКОНОМОВ

Очаква се горивата у нас да поскъпнат с 15 стотинки