100 години от рождението на Евтим Томов чества кюстендилската галерия в Деня на народните будители

 

Сто години от рождението на Евтим Томов чества художествената галерия “Владимир Димитров-Майстора” в Деня на народните будители. Юбилейната изложба с творби на изтъкнатия представител на Кюстендилската изобразителна школа ще бъде открита на 1 ноември от 17,30 ч., съобщиха от галерията.
Името на Евтим Томов се свързва с три основни области – изобразителното му творчество, изкуствоведската продукция и преподавателската дейност в Националната художествена академия. Основното поприще на неговите изяви и открития е графиката. През целия си живот Евтим Томов изповядва като свое творческо кредо убеждението, че той би имал правото да се нарече художник единствено и само ако е овладял в дълбочина уменията, майсторлъка и тайните на своя занаят, отбелязват от галерията.
Художникът работи във всички основни жанрове на кавалетната графика – пейзажи, фигурални композиции, портрети, натюрморти. Той успешно експериментира и в сферата на книжното оформление, юбилейните издания и листове, пощенските марки. Творецът е един от най-значимите представители на съвременната българска графика.
Евтим Томов е роден на 1 ноември 1919 г. в с. Трекляно, Кюстендилско, където през 1986 г. се открива постоянна галерия с негови графични творби, албуми и печатни трудове. Юбилейна изложба през 1989 г. се подрежда в София и Кюстендил, а по повод 75-годишнината му – графична изложба в Централния военен клуб в София. Умира на 14 юни 1997 г. в София.