1000 души изпаднаха в екстаз на „Цар Самуил”! „Беласица” победи „Чавдар” (Етрополе) с 2:1

Две различни полувремена изиграха футболистите на „Беласица” (Петрич) и „Чавдар” (Етрополе) в мач от 9-ия кръг за първенството на ЮЗ трета лига на стадион „Цар Самуил”. През първата част на срещата по-добре стоеше на терена отборът на гостите и съвсем закономерно в 10-ата минута Йоан Маринов с глава откри резултата за 0:1. Преди това най-добрият футболист на гостите Йоан Маринов в 7-ата и 9-ата минута като по чудо не изпрати топката в мрежата на петричкия вратар. В 15-ата минута Николай Иванов от 20-ина метра с директен обстрел озори вратаря на домакините Кирил Георгиев, който се пласира удачно и изби топката в корнер. В 16-ата минута Кирчо Кирилов изведе отлично Атанас Чепилов, но той не успя отблизо да огорчи стража на гостите Димитър Пангев. Калоян Тодоров в 17-ата минута със силен шут по земята уцели лявата странична греда на петричкия тим. Постепенно футболистите на „Беласица” заиграха в свой стил и Йордан Тодоров и Лъчезар Давков на два пъти се озоваха в удобна позиция за стрелба, но не бяха точни в завършващата част на удара. В 32-рата минута Йордан Тодоров се озова в непосредствена близост до вратата на гостите и вместо да стреля незабавно, се засуети и Виктор Ергин изби кълбото. Три минути преди края на първата част Николай Стоилков с глава след центриране от корнер от 5-6 метра изпрати топката в аут.
През втората част на срещата в отбора на „Беласица” бяха извършени смени, които се оказаха успешни. Живко Димитров и  Патрик Попов оживиха играта на домакините и опасностите през вратата на гостите зачестиха. Много често в помощ на нападението се включваше и Валентин Костов. В 55-ата минута Николай Иванов от гостите, изведен отляво, напредна и насочи топката към Калоян Тодоров и само отличната намеса на Валентин Костов бе причина да не се стигне до отбелязване на гол. И сякаш всичко за футболистите на „Чавдар” бе до този момент. Истинска вихрушка се извиси пред наказателното поле на гостите. Всяка атака на Живко Димитров, който показа отново голям дух и желание за успех на своя отбор, независимо че не взе участие в първата част на срещата, бе заплаха за защитата на гостите. Малкият Ромарио се раздаваше е насочваше топката към колегите си с цел да се стигне на първо време до изравняване на резултата. В 58-ата минута Патрик Попов се озова в наказателното поле на гостите и за миг Виктор Ергин му изби топката, преди да стреля. В 69-ата минута при отлично центриране отляво на домакините Йоан Маринов от „Чавдар” в желанието си да помогне на защитата отби топката неспасяемо, изпращайки я в далечния ъгъл на вратаря Димитър Пангев за 1:1. В 78-ата минута след центриране от ъглов удар отдясно в наказателното поле на гостите влезлият в игра Димитър Иванов отклони майсторски кълбото, то срещна вътрешната страна на дясната странична греда и се спря в мрежата за 2:1. Около 1000 зрители изпаднаха в екстаз по трибуните на стадион „Цар Самуил” и бурно аплодираха своите любимци. В 86-ата минута Патрик Попов овладя майсторски топката, прехвърли Мартин Василев и мигновено стреля, но кълбото срещна тялото на Виктор Ергин. До края на мача не бе отбелязан нов гол и отборът на „Беласица” и феновете ликуваха – имаше защо – спечелиха три точки срещу един много силен отбор – този на „Чавдар” (Етрополе). Единодушно бе мнението на всички любители на футбола, че без Живко Димитров не бива да започват следващите срещи, защото с бързината си и чувство за колективизъм той внесе увереност у колегите си. На много добро ниво се представиха и влезлите в игра Патрик Попов и Димитър Иванов. Последният се отчете по достоен начин за доверието, вкарвайки рядко красиво попадение в противниковата врата. През втората част на мача много добра игра показа и Симеон Бояджиев, който след извършените смени зае обичайното си място  и освен че помагаше в трудните моменти на защитата, насочваше удобни топки към колегите си нападатели пред противниковата врата.

Тази среща очаквано бе ръководена на ниво от безпристрастния футболен арбитър Димитър Буров, който и в този мач отрази всичко, което се случваше на терена. Той внесе ред и по трибуните, и по резервните скамейки и на двата отбора.

С тази победа отборът на „Беласица” вече е втори във временното класиране на ЮЗ трета лига с 21 точки, с три по-малко от водача „Балкан” (Ботевград) и с една повече от следващите го „Витоша” (Бистрица) и „Оборище” (Панагюрище).

След мача Саша Симонович – старши треньор на „Беласица”, коментира: „Винаги е така интересно на нашите мачове. Радващото е за победата, поздравявам момчетата. Те излязоха мотивирани и с подкрепата на нашата публика търсихме победата. Мача мога да разделя на две полувремена. През второто направихме всичко възможно да изравним и да търсим победата. Проблемът ни е теренът. Искаме да играем бързо, но когато не можеш да играеш с едно, трябва да я спреш, да погледнеш и да видиш другите къде са, и това е трудно. Имахме 3-4 ситуации през първото полувреме, но футболът се играе 90 минути. Ние знаем с какъв потенциал разполагаме и знаем, че ако не се раздаваме на 100%, ще ни бъде трудно. Всеки футболист трябва да се раздава, да влезе в позиция, която се очаква от него. Имаме трудности в гостуванията, защото тук публиката много ни помага, те са 12-ият ни играч. Ще искаме да ги радваме и навън. Следва пореден тежък мач. Надявам се да нямаме сериозно контузени и да можем да се подготвим добре за него”.

Йордан Юруков – старши треньор на „Чавдар”, сподели: „До автогола отборът ни стоеше по-добре на терена. Изпуснахме няколко чисти голови положения чрез Йоан Маринов, Николай Иванов и Калоян Тодоров. Последният уцели и страничната греда на домакините. Щом сме загубили, значи нещо не е било в ред в нашия отбор. В защитния вал влезе млад състезател на мястото на опитен играч и това се отрази осезаемо. Футболът в Етрополе може да стигне далеч, ако всички, имащи отношение към него, мислят в една посока. Смятам, че това нещо в момента го има. Все пак привлякохме 14 нови футболисти и няма как за месец-два да изградим стабилен отбор, какъвто аз желая. В групата ни има 5-6 отбора с изравнени възможности. Колкото повече добри отбори има, толкова по-добре за футбола, но все още е рано да се говори за фаворит в групата”.

„Беласица”: Кирил Георгиев, Александър Смилков, Валентин Костов, Мартин Русков, Аспарух Шамкалов, Симеон Бояджиев, Марти Таушанов, Кирил Киров, Атанас Чепилов, Йордан Тодоров, Лъчезар Давков /Живко Димитров, Патрик Попов,  Димитър Иванов, Иван Марчев/

Ташко СУЛЬОТОВ