11 години затвор за 64-годишния Ненчо Найденов, убил по жесток начин жена си Лидия в треклянското село Косово

Ненчо Найденов
  • Бившият полицай признал вината си, делото в Окръжен съд- Кюстендил бе гледано в съкратено следствие

 

Окръжен съд-Кюстендил в състав – председател съдия Мирослав Начев и съдия докладчик Пенка Братанова, определи 11 години лишаване от свобода при първоначално изтърпяване на наказанието при строг режим на Ненчо Найденов, убил по особено жесток начин жена си Лидия в треклянското село Косово и за нарушена заповед за защита от домашно насилие.

64-годишният мъж от София, който е и бивш служител на МВР, бе съден в съкратено следствие по негово искане. Определението за наложеното наказание на подсъдимия от 16 години бива приспаднато 1/3 и за изтърпяване остават 11 години. Присъдата може да бъде обжалвана пред САС в 15-дневен срок.

Ненчо и Лидия (на 61 години) били женени от дълги години, като през първите двадесет години бракът им протичал сравнително нормално – без сериозни разногласия и конфликти. Отношенията им се влошили, след като той заминал за САЩ и получил информация от една от дъщерите си, че майка й нецелесъобразно изразходва получаваните от него пари. Поради тази причина обвиняемият започнал да прави парични преводи на името на по- голямата си дъщеря, а впоследствие и на по-малката.

През м. февруари 2017 г. той окончателно се прибрал в България, като заживял заедно с жена си в новопостроеното им жилище в столицата. Подновеното им съвместно съжителство започнало проблематично, вследствие на недоволството на обвиняемия от начина на използване от страна на жена си на паричните средства. Между двамата съпрузи непрекъснато възниквали пререкания и конфликти – най-вече във връзка с взаимни имуществени претенции. Найденов често проявявал агресия и многократно стигал до физическа саморазправа с Лидия. Отправял й закани, че ще я убие. При един от непрекъснатите конфликти двамата се срещнали в с. Косово, община Трекляно, и между тях отново възникнал скандал, този път завършил с убийство. Обвиняемият използвал пластмасова тръба и вила. С нея започнал методично да нанася множество силни удари с тъпата метална част по главата на жена си. Обвиняемият преустановил интервенцията си едва когато обляната му в кръв съпруга престанала да дава признаци на живот.

Мирослав Начев и Пенка Братанова

След това той телефонирал на дъщеря си и я известил, че е убил майка й. Обвиняемият отишъл при съседа си, на когото казал за стореното от него с думите „Край! Приключих я! Убих я“.

По повод сигнала за пострадалата на телефон 112 за проверка в селото били изпратени служители на ГПУ-Олтоманци при РДГП – Драгоман. Запитан от тях за съпругата му, Найденов видимо спокоен отговорил, че я е убил преди 40 минути. Веднага му били поставени белезници, след което обвиняемият бил отведен до местопроизшествието.

Инцидентът е от 31 март миналата година, а Найденов е признал вината си, той е извършил убийството с желязна вила.