11 284 459 е общинският бюджет на Бобов дол

Заделяме средства за проект, с който ще се промени визията на центъра на града, увериха от местната управа

11 284 459 лв. е проектобюджетът на община Бобов дол за 2022 година, казаха от местната управа. Финансовата рамка е увеличена с около 2 000 000 лв. в сравнение с миналата година. Предвидени са средства за поддръжка и ремонти на пътища и улици, издръжка на детските градини, училищата, центровете за настаняване от семеен тип и др. социални дейности, за общинската администрация, проектиране, чистота, озеленяване. Заделяме средства за проект, с който се предвижда цялостнапромяна на визията на центъра и на пазара на Бобов дол. Сред най-важните обекти за капиталови разходи са е храмът „Св. Богородица” в града. Известно е, че строителството на църквата започна през 2007 година, но от години е замразено. Намеренията са сега да се завърши.

За финансиране на делегирани от държавата дейности са заложени 5 259 234 лв. От тях 2 387 046 лв. са за образованието, в това число за издръжка на 353 ученици и 154 деца в детските градини. Предвидена е компенсация за отпадащите от 1 април такси за детските градини, които стават безплатни за цялата страна. Заложено е 5 % увеличение на възнагражденията на общинската администрация, част от която са и кметовете и кметските наместници на селата.

За финансиране на местни дейности се предвиждат 6 025 225 лв. За социални дейности са заделени 1 211 695 лв. В това число са средствата за Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост с 20 потребители, за Центъра за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания, в който са настанени 30 дечица, в Бобов дол, както и за Центъра за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства в Мламолово с 15 потребители. Част от сумата е за дейността по т. нар. „асистентска програма”, по която социална помощ получават 31 потребители. 358 832 лв. са предвидени за 12-те читалища в миньорската община, където се субсидират 29 щата. Като приходи от местни имуществени данъци и неданъчни такси се очакват 2 958 193 лв. Увеличение на данъци и такси не се предвижда.

Изравнителната субсидия е в размер на 745 800 лв. и е увеличена с 25 % спрямо миналата година.

1 633 976 лв. са включени като преходен остатък от миналата година. Над 200 000 лв. от тази сума са от нереализирани инфраструктурни обекти за възстановяване от бедствия и аварии, които ще се довършват сега.

Най-много ще са разходите за благоустройство, чистота, озеленяване и ремонти на улици и пътища. Сумата е 3 173 419 лв. Заради нарасналите цени са заложени значително повече средства за ел. енергия – сумата е в размер на 1 650 000 лв. Само за улично осветление са предвидени 120 000 лв., при 80 000 лв. харч за миналата година.

Средствата за капиталови разходи са 755 800 лв. – с 33 % повече от миналогодишните. В частта за капиталови разходи са включени 28 обекта, 5 от които за проектиране. Предвидените суми са основно за ремонти на пътна и улична мрежа (включително и основни) – асфалтиране, изкърпване, бетониране, настилки с трошляк, изграждане на тротоари, възстановяване на околоблокови пространства, изграждане на кътове за отдих, детски площадки в града и селата.

За зимна поддръжка на пътищата и улиците са заделени 153 700 лв., колкото бяха отпуснати и за 2021 година.

Тази година ще бъде завършено строителството на черквата „Св. Богородица” в Бобов дол. В Голема Фуча ще бъде доставен преместваем обект – сграда, в която ще се премести кметството на селото. Сегашната постройка е напукана и опасна, вече не може да се ползва. В село Шатрово ще бъде ремонтиран покривът на кметството. В Горна Козница ще се ремонтира довеждащ водопровод от местността Изворо. Там има проблем с водоснабдяването на махала „Друмо” – тя е отдалечена и през лятото водата не достига. Предвиждат се ремонти във всички населени места. С бюджетни средства ще бъдат изготвени 5 проекта, единият от които за претоварна станция за битови и строителни отпадъци. Ще се разработи и Подробен устройствен план (ПУП) за промяна предназначението на имот в промишлената зона в Мало село, където са изкупени земеделски земи и е възможно да има инвеститорски интерес. Заложено е изработването на ПУП и за района на бившата общинска болница. Част от нея беше изкупена от фирми, но останаха и общински помещения – морга, гаражи, за които има заявления за закупуване или ползване под наем. Това налага изготвянето на ПУП, с който да се отделят имотите. ПУП ще се изготви и за пешеходната зона на ул. „27-и октомври” и кооперативния пазар в Бобов дол. Целта е да се промени визията на центъра на града. Ще бъдат отпуснати и средства, поискани на публичното обсъждане на бюджета от нов клуб по борба и джудо. По време на обсъждането общинският съветник Валери Радлев настоя в бюджета да се заложи сума за проект за водопровод от Самораново за Бобов дол, но теренът не е общинска, а държавна собственост и не знам как ще се случи това”, обясни зам.- кметът по финансовите дейности Йорданка Гацева.

Притесненията на местната управа са свързани с главно несигурността в страната, отразяваща се на дейността и разходите на общината.

Бюджетът засега е реалистичен, но като имаме предвид случващото се в държавата – непрекъснатото нарастване на цените на горивата, електроенергията и др., по-нататък не се знае какво ще бъде. Очакваме сътресения. Сега инфлацията е 10 %, но вероятно ще нарасне. Ще следим тенденциите и с актуализацията на държавния бюджет ще актуализираме и бюджета на общината. Това е неизбежно. Първата актуализация ще бъде през м. юли”, коментира зам.- кметът Гацева.

От администрацията възнамеряват до 28 март да внесат бюджета за разглеждане и одобрение от общинските съветници. Местният парламент трябва да вземе решение за бюджета в 15 –дневен срок след внасянето на проекта. Очаква се документът да бъде приет най-късно до 25 април.