Бай Хари от Плевен продаде кожено яке на митничарската съпруга Светла Михайлова от Благоевград, призна: Тук е диктатура, Ердоган управлява като Хитлер, синовете му държат туристическия бизнес и пристанищата

2015/май/11

 

Мъжете в Турция не се развеждат, на всеки 6 часа се убива по една жена, убиват хората по митингите, никой не смее да протестира


102-01-10 486

На чист български на Капълъ чарши част от групата на лидерката на „Ние, жените” Здравка Чимева беше посрещната от 86-годишния бай Хари от Плевен. Той се оказа съгражданин на Светла Михайлова, служителка в пощата в Благоевград. Бай Хари любезно покани землячката си и нейния съпруг – митничаря Красимир Михайлов, заедно с приятелската им компания да посетят магазина за кожени изделия, който стопанисва. Като знак на приятелство и носталгия бай Хари издейства близо 50% намаление и Светлана Михайлова си тръгна с разкошно яке от естествена кожа в цвета на очите й – синьо. Още 3-4-ма души се сдобиха с кожени одежди и останаха очаровани от гостоприемството на стопаните.

102-01-10 204 copy102-01-10 487

Бай Хари разказа за живота си на чаша турски чай. „От Плевен съм, но от 60 години живея в Истанбул. Имам фабрика за производство на кожена конфекция. Бях на 21 години, когато вятърът ме доведе тук. Бивш футболист съм, бях нападател. Започнах в „Левски” (Плевен), играл съм в „Локомотив” с Георги Берков. Навремето от Ловеч имаше един вратар – Янето се казваше. Сега помагам на мои роднини в магазина, разположен на Капълъ чарши. Изселих се през 1950 година. Вие виждате един международен град, красив. Турция е много богата. Синовете на президента Ердоган държат пристанищата, имат кораби. В момента в Турция обаче цари диктатура. Законите тук са както преди 9 септември в България. Страшни са. Ако кажеш нещо лошо за президента, та дори и под формата на шега или виц, отиваш в затвора. Както навремето са били законите на Хитлер, така са в момента законите в Турция. Навсякъде пълзят агенти. По митингите убиват и деца. Има над 180 души, убити по митинги срещу властта. Всичко започва от „Таксим”, сега там не може да се влиза.

102-01-10 0400 copy

Данъците са убийствени. За тези магазинчета, които виждате тук, всеки търговец плаща по 5 млн. лирети на месец наем. 400 са ни министрите. Народът вече бахтиса. Един килограм месо е 35 лири, картофите са 5 лири, сиренето е 20 лири. Аз съм пенсионер, получавам най-много 900 турски лири, това е около 630 лв. Основните ми хранителни продукти преди ми струваха 150 лири, сага са 350 лири. Турция е много плодородна земя, каквото и да заровиш, всичко се ражда в изобилие. Анталия е златна земя. Там се раждат много домати, струват по 1 лира, а тук ги продават по 5 лири. От всичко печелят търговците, а не производителите. Това е една голяма несправедливост.

102-01-10 436

Толкова оставям всеки месец в супермаркета. Тук е истински фашизъм, убиват хората насред пътя. От Фашистката партия са излъчени 400 министри. Знаете ли колко жени са убити? На всеки 6 часа се убива по една жена. Тук няма уважение към жената, даже няма уважение на човек към човека. Съпрузите убиват жените си у дома, те не се развеждат. Убиват по митингите, вече хората не смеят да излизат да протестират. Не гледайте това изобилие тук, вие не знаете на изток какво става, особено към иранската и сирийската граница. Там е страшен ужас, невиждана мизерия. Правителството е отворило вратата за сирийците, 2000 сирийци са дошли тук, по улиците на Истанбул, и просят. Пълен хаос е. Моето семейство е тук. Преди години имах собствен магазин, прекарах обаче инсулт и го продадох. Сега идвам в този магазин, за да помагам. Всеки следобед съм тук. Съпругата ми е с алцхаймер. Имах прекрасен живот с нея, винаги сме се разбирали. Спомням си, че се влюбихме от пръв поглед и никога не сме преставали да се обичаме. Има и такова нещо. Сега обаче тя е в жестоко състояние, болестите и напрежението ни съсипаха. Тук животът не е лесен. Бащата на съпругата ми също е българин. С нея се запознахме на една вечеринка през 1952-ра сред много студенти. Тя беше една дребничка, много сладка. Аз си казах: „Ако това момиче може да танцува хубаво, ще се оженя за него”. Тя се оказа великолепна танцьорка и аз й предложих пред семейството. После всички ми завиждаха и ме питаха: „Откъде гепи това гадже?” Слава на Бога, че я срещнах, даде ми двама синове от по 24 карата злато. Работят в туристическия бранш”, разказа бай Хари.

„Сега работя при две млади момчета, баща им е мой приятел. Двамата са завършили туризъм в университета и в момента с това се занимават, но президентът е завзел всички туристически клонове и не можеш да работиш”, допълни той.

Снимките:

1  Бай Ха­ри пос­рещ­на в ма­га­зи­на си Свет­ла­на Ми­хай­ло­ва, Ка­лин Грън­чар­во и част от гру­па­та от Бла­го­ев­г­рад.

2 Групата из Капалъ чарши

3  От­дяс­но на­ля­во – Бай Ха­ри, мит­ни­ча­ря от Бла­го­ев­г­рад Кра­си­мир Ми­хай­лов, ко­лек­ци­о­нер №1 на сре­бър­ни пред­ме­ти Ка­лин Грън­ча­ров и Светлана Михайлова на чаша чай в магазина.

4 и 5 Забавни мигове от Капалъ Чарши