17-годишният футболист Александър Михайлов надви 10 юнаци за кръста в Кюстендил

17- годишният Александър Михайлов извади Богоявленският кръст от водите на река Банщица в Кюстендил. Той е от Кюстендил, но е ученикът в Спортно училище в София и тренира футбол. Сашо сподели, че участва за втори път в този ритуал. Преди това се е хвърлил в битката за кръста преди 2 години, но сега късметът му се усмихна.

“Това е една страхотна традиция, която трябва да се спазва. Пожелавам на кюстендилци да са живи и здраве през новата година и да имат много късмет. Не очаквах да извадя кръста, но се надявах. Явно имам късмет”, сподели Александър.

Заедно с него в студените води на река Банщица се хвърлиха още 10 души.

На традиционното вадене на кръста на Железният мост в Кюстендил не присъстваха много хора в сравнение с последните години. Въпреки това дистанция трудно се спазваше, но пък всички присъстващи бяха с маски. Богоявленският кръст бе донесен до мястото за хвърляне с Литийно шествие от катедралният храм “Свето Успение Богородично”.

Ритуалът по ваденето на кръста бе воден от архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак.

“Честит празник на всички! Божието благословение да бъде над всички жители на град Кюстендил, над всички онези, които живеят в околностите на града. По молитвите на Света Богородица и всички светии, Бог да ни дарува през настоящата здраве, сили, много радости и дай Боже да получим вече дългоочакваното избавление от това зло, което се шири на всякъде. Честит празник.

За много години! Божието благословение и неговата велика милост да бъдат над всички нас. Амин!” бяха пожеланията на архимандрит Исаак.

Краси Ценкова