20 митничари са отстранени накуп след сигнали от Австрия

По повод сигнали за поискани подкупи, постъпили в Агенция “Митници” от австрийското правителство и други партньорски служби, 20 митнически служители са временно отстранени от работа и срещу тях е започнала вътрешна проверка, съобщава официално Агенция Митници.

Проверките са във връзка с информации, постъпили в Агенция “Митници” от различни източници, в това число партньорски служби, включително и по повод сигнали  от австрийското правителство, че на австрийски превозвачи са искани подкупи, за да не бъдат подлагани на митническа проверка и да не чакат на българската граница. До приключване на проверките служителите са отстранени от работа.

Само преди дни министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия потвърди досегашната позиция на Виена за вето над пълното приемане на Бълария и Румъния в Шенгенското пространство. По този начин официална Виена охлади надеждите на управляващите в София и Букурещ, които обявиха, че страната ни ще влезе още тази година  Шенген и по суша.

Същевременно министърът се позовава на вече постигнатото споразумение относно премахването на контрола по море и въздух, известно още като “въздушен и морски Шенген”. “Смятам, че е много важно да направим тази стъпка сега, а не да философстваме за следващата”, заявява Карнер, визирайки единодушното решение на ЕС, като същевременно ограничава очакванията за пълното присъединяване.

Компромисът беше постигнат след “сложни преговори” и предвиждаше “ясни условия”, подчертава вътрешният министър. Те включват изискването сухопътната граница да бъде охранявана и на външната граница да бъдат осигурени допълнителни полицейски служители и ресурси на Фронтекс. Освен това лицата, търсещи убежище, които преди това са били регистрирани в Румъния и България, да бъдат върнати от Австрия в съответните държави. Още от началото на година агенция “Митници” обяви, че активира по-интензивни проверки на всички митнически и гранични пунктове, както и в цялата страна, за стоки, преминаващи от и до Австрия. Този ход е отговор на ангажимента за засилване на контрола по сушата, който България и Румъния поеха пред Австрия в контекста на присъединяването им към Шенген. Само през първите шест дни от годината бяха отчетени над 7200 проверки на различни видове транспортни средства, включително транзитни. Методите включват физически проверки, сканиране с рентгенови системи и документален контрол. В резултат на проверките, бяха открити значителни нарушения на митническото и акцизното законодателство./СЕГА