Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев гостува в СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“, абитуриентите го засипаха с въпроси как да успеят младите в България и какво работи зам.- министърът

 

Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев гостува в СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“ по покана на училищното ръководство и преподавателя по история Детелина Търнева.

Във вълнуващата среща дискусия, организирана в рамките на Програмата за училища посланици на Европейския парламент, се включиха и кметът Вяра Церовска, както и зам.-кметът Денислав Захариев.

„Впечатлен съм от труда, който е положила гимназията със съдействието на местната власт. Приятелският диалог и тази непосредствена среща е начинът, по който младите хора от най-ранна възраст се чувстват съпричастни с всичко това, което се случва в тяхната държава“, сподели пред гимназистите зам.-министърът Георг Георгиев.

„Да говоря пред такава аудитория, е едно от трудните неща за мен. Защото си давам сметка, че младите хора имат добри идеи, много възможности, а наше абсолютно задължение е да им предоставим шанса да ги чуем, за да може това, което искат да ни кажат, да стигне там, където трябва и да се преобразува в решение“, призна Георг Георгиев пред учениците, които са и членове на клуба „Ние в Европа и Европа в нас“. Той разказа и какви ще са дейностите във връзка с българското председателство на Съвета на ЕС.

В рамките на диалога, който предизвика голям интерес и провокира много въпроси у младите хора, стана ясно, че те се вълнуват как един млад човек може да успее в България и да заема висок пост в управлението. Те не скриха и любопитството си какво означава професията зам.-министър и как преминава един негов ден.

„За нас беше важно да чуем от първо лице тази информация, защото медиите ни заливат с много негативни новини. Радваме се, че имахме възможността да се срещнем с Вас“, сподели дванадесетокласничката Христина.

Специални благодарности към учениците и учителите изказа и кметът Вяра Церовска.

„Сигурна съм, че тази аудитория, която е тук, ще прославят Перник и страната ни по света. Винаги идваме с удоволствие във вашето училище. Виждаме какъв ентусиазъм имате, когато участвате в инициативи. Много ми е приятно, че съм с вас, ние сме тук като приятели, като хора, които искат да чуят вашето мнение, с които заедно да изготвим това, което трябва да се случи в община Перник“, сподели кметът Вяра Церовска.

Пример след младите хора беше най-младият зам.-кмет на община Перник Денислав Захариев. Той не скри сантимента си към училището, в което е бил ученик и има много топли спомени.

„Зад всеки успех стоят много труд, усилие и търпение, които по-късно са възнаградени“, сподели зам.-кметът Захариев и даде пример със своя път.

Срещата завърши с покана от зам.-министър Георгиев към учениците да посетят Народното събрание и да се запознаят с институцията.