2500 автобуса се включиха в предупредителния протест срещу законопроекта за автомобилна камара, Ив. Константинов: Няма да отстъпим, тази идея трябва да се оттегли

Ивайло Константинов

Ако исканията на протестиращите превозвачи за изтеглянето на законопроекта за автомобилна камара не бъдат чути, то протестните действия ще продължат. Това заяви дупничанинът Ивайло Константинов от Сдружението на българските превозвачи.

Константинов изтъкна, че законопроектът се очаква да бъде изтеглен от Народното събрание. “Това не е закон на ГЕРБ и никой от партията няма да позволи този законопроект да бъде приет”, подчерта той. Предупредителният протест на превозвачите се проведе за час и половина на територията на цялата страна. Около 2500 автобуса спряха изпълнението на курсовете между 14 ч. и 15,30 ч., уточни Ивайло Константинов – президент на компания за автобусни превози от Дупница и изпълнителен директор на Сдружението на автобусните превозвачи в България. Същевременно на заседание на Сдружението на автобусните превозвачи ще бъдат обсъдени последващите протестни действия за след 25 юни, за когато е насрочен национален ефективен протест на автобусните превозвачи. “Няма да отстъпим – този законопроект трябва да бъде оттеглен”, категоричен е Ивайло Константинов.

За протеста на 25 юни заявеният брой автобуси са 740, а фирмите, които ще участват, са 112 до момента. Те ще бъдат паркирани пред храм-паметника “Св. Александър Невски”.

Според превозвачите този законопроект предизвика много голямо напрежение в автобусния бранш. От организациите заявиха, че законопроектът е скандален, порочен и лобистки. Освен това той не отговаря на нуждите на бранша и на практика това е закон, чрез който се приватизира държавната корупция. Той не гарантира защита на интересите, независимост и безпристрастност на превозвачите. В този законопроект се очаква бизнесът да подпомага държавата, а не обратното.

Не може конкуренти да издават лицензи на конкуренти, каза и Магдалена Милтенова – председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Тя добави, че законопроектът реално няма как да помогне на транспортния бранш. “Проблемът ще достигне до европейско и международно ниво, ако не бъдем чути”, закани се тя. Протестиращите се заканиха, че ако законопроектът за Автомобилната камара не бъде изтеглен, на 25 юни се очаква да започнат безсрочни протестни действия.