300 кюстендилци искат да се прегледат безплатно за разширени вени, д-р Димитров: Ултразвуковият доплер дава възможност да се открият увредените клапани

 

Безплатните прегледи са по инициатива на кмета Петър Паунов

 

Над 300 души са проявили интерес да бъдат прегледани безплатно, с модерен ултразвуков доплер, за диагностика на разширени вени и на съдови и артериални заболявания в Кюстендил.

Процедурата трае около 20 минути. Обсъжда се вариант за втора кампания в Кюстендил през февруари или март 2018 г. Община Кюстендил организира безплатни прегледи по инициатива на кмета Петър Паунов. Той присъства днес на презентацията “Склеротерапия под ултразвуков контрол”. Присъстващите пациенти можеха и да задават директно въпроси на един от специалистите – д-р Димитров. Представен бе метод за лечение, който се определя като най-добър съвременен и неоперативен за лечение на всички стадии на венозни заболявания.

Лекарите от медицински център в София работят заедно със световноизвестния израелски лекар д-р Яир Галили, който преглежда и лекува с метода “Склеротерапия под ултразвуков контрол” вече 7 години пациенти от България, Европа и САЩ.

Петър Паунов

„Ултразвуковият доплер дава възможност не само да се визуализират вените, а и да се открият увредените клапани, които нарушават кръвоснабдяването. Ако не ги затворим тези клапани, не сме излекували и вените. Затова и при досегашното оперативно лечение болестта рецидивира след 5-6 години, защото причинителят остава”, коментира д-р Димитров. Новаторският метод на лечение е чрез инжектиране на разпенено вещество. Веднъж влязло в контакт с кръвоносните съдове, то предизвиква мигновена реакция на стесняване. Процесът предизвиква прилепване на стените на вената. Интервенцията се осъществява под лекарско наблюдение с ултразвуков апарат, който позволява да се определи с точност мястото на болната вътрешна вена, невидима с просто око. Кръвотокът от нефункциониращите вени на краката се насочва към функциониращите и така се намалява налягането в тъканите на краката, пише в брошурата, която презентира метода на д-р Галили.