33 години от трагичната гибел на големите алпинисти Людмил Янков и Стоян Наков отбелязват в Кюстендил

Двамата падат от 200-метрова скала и загиват на връх Камилата край Мальовица

На 17 април се навършват 33 години от смъртта на кюстендилските алпинисти Людмил Янков и Стоян Наков. В събота от 11,00 ч. ще бъде отдадена почит към паметта на героя от Еверест и поет Людмил Янков и талантливият млад алпинист Стоян Наков, трагично загинали през 1988 г. Поклонението ще бъде пред паметника им в Кюстендил. 

Двамата алпинисти падат от 200-метрова скала и загиват на връх Камилата край Мальовица по време на тренировъчен лагер на националния отбор по алпинизъм.Те рухват заедно с въжето и всички съоръжения по себе си. От удара тръгва лавина, която затрупва Людмил и Стоян. Кюстендилците падат от 200 метра, блъскайки се страховито в скалата. Точно под лобното им място е Елениното езеро.

Запознати с творчеството на Людмил Янков припомнят факта, че той описва своята смърт във втората си книга. Прави го под формата на есе, посветено на друг алпинист. Янков пише, че когато загине, под него ще бъде стаеното езеро. Предчувства, че ще му се стовари лавина и невнимателна крачка ще причини фаталното падане. Прозира, че сгромолясвайки се надолу, ще се удря болезнено в скалните прагове:

„Дълго летях, болеше ме много, всеки скален праг късаше от мене децата ми“.

В това мистично сякаш есе прозрението достига абсурда, припомнят негови близки и приятели. Янков предвижда, че заедно с него ще загине и друг човек и двама ще бъдат изнесени през нощта на факли:

„Останаха дълбоките нощни следи, огрени от факлите на шествието, което прибираше телата на двамата“.

Людмил Янков е роден на 11 август 1953 г. в Перник. Участник е в експедициите „Лхоце 81“ и „Еверест 84“, в която с невероятна скорост се изкачва от лагер 3 на 7170 м до кота 8500 м, преодолявайки 1330 м денивелация на „един дъх“, за да окаже помощ на Христо Проданов.

Стоян Наков е роден на 10 април 1963 г. Участник е в експедицията до Памир през 1987 г.

Признателен Кюстендил вдигна паметник на своите двама алпинисти, на който всяка година отдава своята почит!

И тази година приятели и близки ще се съберат, както винаги, да си спомнят за тях, да разказват за тях!

“Паметта трябва да е жива! Традициите трябва да се спазват!”, споделят организаторите Туристическо дружество “Осогово” Кюстендил и фейсбук групата “Людмил Янков”.

Краси Ценкова