Съдът поряза мераците на Кирилка Аспарухова да влезе в ОбС – Бобошево на мястото на зам. областния в Кюстендил Райчо Цветин

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Галина Стойчева – съдия в Административния съд

Дамата твърди, че имала повече преференции от съпартийката си Невена

Райчо Цветин – заместник областен управител на Кюстендил

 

Административният съд в Кюстендил отхвърли жалбата на кандидатката за общински съветник от „Атака” в минипарламента на Бобошево Кирилка Виделова Аспарухова. Тя атакува решението на Общинската избирателна комисия от края на месец май тази година, с което е обявена за избрана Невена Методиева, фигурираща под №3 в листата. Повод за решението стана фактът, че Райчо Цветин, назначен за заместник областен управител, оваканти мястото в минипарламента.

Според Кирилка Аспарухова неправилно е обявен за общински съветник кандидат, който се нарежда след нея в листата съобразно броя на получените преференциални гласове при проведените местни избори. Според протокола от 26.10.2015г. на ОИК – Бобошево, обобщаващ резултатите на преференциите от протоколите на СИК в изборния район, се установява, че за ПП „Атака“ без предпочитания са гласували 96 избиратели, за кандидата под №4 в листата Албена Тонева са получени 56 броя преференции, за кандидата под №5 в листата – Кирилка Аспарухова, са получени 55 броя, за кандидата под №1 в листата – Райчо Цветин, са получени 37 броя преференции и за кандидата под №3 в листата – Невена Методиева, са получени 31 броя преференциални гласове.

Със заповед от 18.05.2017г. на министър-председателя за заместник областен управител на област Кюстендил беше назначен Райчо Цветин, който е встъпил в длъжност на 22.05.2017г. На същата дата Цветин е депозирал заявление до ОИК – Бобошево за прекратяване на пълномощията му като общински съветник. Със заявление е уведомил и председателя на Общински съвет – Бобошево за възникналата несъвместимост с искане да бъде сезирана ОИК за прекратяване на пълномощията му като общински съветник.

Съдът е категоричен, че Кирилка Виделова не е активно легитимирана да оспорва решението на ОИК, тъй като няма качеството на заинтересовано лице. Видно от доказателствата по преписката, кандидатката за общински съветник е на пето място в листата на ПП „Атака“, регистрирана за участие в местните избори, и предвид броя на спечелените мандати в общинския съвет същата не е следващ в листата кандидат за общински съветник. С оглед на изложеното жалбата е процесуално недопустима и съдът я оставя без разглеждане, като прекратява производството по делото. Решението подлежи на обжалване в едноседмичен срок пред Върховния административен съд.

Даниела Митова