Пчеларите искат да имат своя борса и да не са в сектор “Животновъдство”

Едва 4000 пчелари са се вписали в платформата за координация със земеделците

 

Русенски пчелари се включват в протестните искания на колегите си в страната, съобщи БНТ. Но според тях освен нерегламентираното пръскане с пестициди и високата смъртност при пчелите, има и други нерешени от години проблеми.

От бранша смятат, че пчеларството трябва да бъде извадено от сектор “Животновъдство” и да бъде отделно, както е при производителите на копринена буба.

От 1 март фермерите ще информират пчеларите за пръскането с пестициди единствено чрез създадената за целта електронна платформа. Всички останали начини за известяване отпадат. Платформата има за цел да подобри координацията между пчеларите и земеделците с цел опазване на пчелните семейства от отравяне с препарати.

По данни на статистиката регистрираните пчелари у нас са 14 хиляди, а в платформата обаче са се вписали едва 4000 от тях. Няма краен срок за регистрация в системата. Ползването ѝ е безплатно.

Пръсканията с продукти за растителна защита през деня трябва да се забранят, смята Медвед Мехмедов, който отглежда над 300 кошера в русенското село Каран Върбовка. Той е притеснен как ще опази пчелите си и тази година.

“Пръсканията на земеделците да стават нощно време, да може поне да не улавят летящата пчела, както беше законът отначало, да се пръска сутрин в 10 -11.00 ч. и следобедно пръскане, пчеларите нямат никаква възможност да приберат тези пчели”, заяви Мехмедов.

Липсват достатъчно добре оборудвани лаборатории, които да изследват меда за замърсявания. Сегашните изследват само за водно съдържание, за захариди, да няма някакви примеси, но не могат да изследват вида на меда какъв е – акация, липа, слънчоглед, букет и т.н., допълни Медвед Мехмедов.

По-късно през деня представители на Нaциoнaлния брaншoви пчeлaрcки cъюз и Cдружeниe “Бългaрcки cвoбoдни пчeлaри” се събират пред Министерството на земеделието. Искането им е за aдeквaтнa пoлитикa зa изcлeдвaнe нa виcoкaтa cмъртнocт при пчeлитe, както и зa cпeшни мeрки и пoмoщ нa пчeлaритe за кoмпeнcирaнето й. Цялата нормативна уредба за пчеларството у нас, е в пълен хаос, уверяват от бранша пред БНР. Абсурдно е, казват те, пчелата, която е насекомо, да се приравнява с животно, а пчелинът – с животновъден обект. Така, за да отговори на изискванията на закона, пчелата, например, не би трябвало да напуска животновъдния обект без придружител.

Смъртността сред пчелите в някои райони достига до 50-80% от пчелните семейства. Агростатистиката обаче не отчита такава тенденция. Това, според пчеларите е част от проблема – смъртността не се отчита официално, за да не намалеят европарите за подпомагане на сектора.