3D модел на Рилския манастир влезе в изложба за достъп на незрящи до световни забележителности 

Моделът ще бъде оставен в Рилската света обител за ползване от посетители с нарушено зрение

 

Изложба на моделите на световни забележителности – Рилския манастир, двореца „Алхамбра” в Испания, катедралата „Св. Яков” в Хърватия и базиликата „Аквилея” в Италия, беше показана в галерия “Ракурси”.

Всички те са изработени в релефни 3D модели, снабдени със сензори, възпроизвеждащи аудиоинформация на различни езици. С тяхна помощ незрящите хора имаха достъп до обектите чрез съчетаване на тактилна и аудиоинформация за историята, архитектурата, разположението, изгледа и произведения на изкуството в тях. „Така въпреки трудностите и забавянето на проекта EU UNESCO 4 ALL TOUR сме на път да осъществим неговата цел – достъп до четири обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО за хора със зрителни затруднения“, казаха организаторите.

Екипът на галерия “Ракурси”, който работи върху проекта през последните две години, обогатяваше информацията и отговаряше на въпросите на хората със зрителни затруднения. След изложбата предстои пътуване на незрящите до Рилския манастир, където моделът ще бъде оставен за ползване от посетители с нарушено зрение.

Галерия “Ракурси” е част от консорциум от организации от шест държави по програма COSME на ЕК.