Кметът Елза Величкова привлича инвеститори в Бобов дол, директорът на „Въгледобив” инж. Харалампи Златанов: Минно-спасителната служба няма да се закрива, рудник „Бабино” е амортизиран, китайци оглеждаха мините

 

ОбС Красимир Чаврагански: На 86 души от рудник „Фундаментал“ са връчени предизвестия. ще останат само 40 души по поддръжката, тъй като подземния добив е спрян

Гражданите разпитват Парламентарната комисия по енергетика на изнесено заседание в миньорската община

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Парламентарната комисия по енергетика да проведе изнесено заседание в Бобов дол, на което да се търсят варианти за спасяването на въгледобива. Това решиха съветниците в миньорската община. Така избраниците ще могат да чуят местните жители по въпросите за запазване на въгледобива в региона, като идеята е на заседанието да присъстват и гражданите.

Извънредната сесия на ОбС Бобов дол бе с единствена точка-запазване на въгледобива и възможности за нови инвестиции в региона. Съветниците задаваха въпроси на поканения на срещата изпълнителен директор на Въгледобив инж. Харалампи Златанов. „ В момента търсим квалифицирани работници, шофьори на 12 -тонни автомобили, маневристи и други. Подземния добив е изключително скъп, една частна фирма трудно може да издържи. Екологичните норми са изключително високи, а рудник „Бабино” е изключително амортизиран.“, добави инж. Харалампи Златанов. Той опроверга притесненията на хората, че ще бъде закрита минно-спасителната служба.  Става въпрос за оптимизация на персонала, тъй като в момента дейността на рудник „Бабино” е преустановена.  Той уточни, че в Министерство на енергетиката е внесен проект за спиране на дейността по добива за повече от 6 месеца.

От своя страна председателят на ОбС Красимир Чаврагански заяви, че в рудник „Фундаментал“ до този момент са освободени 17 души, а на други 86 са връчени предизвестия. „ Ще останат само 40 души по поддръжката тъй като подземния добив е спрян“, добави Чаврагански.

Изпълнителният директор на Въгледобив инж. Харалампи Златанов потвърди и новината, че в мините е идвала китайска делегация от инвеститори. „ Не е тайна, всички ги видяха, но какви са техните намерения, това може да каже само концесионерът“, каза още директорът.

Кметът на Бобов дол Елза Величкова бе категорична, че държавата абдикира от общината и не иска да помогне за решаване на проблемите. „ Водя преговори с потенциални инвеститори, все още не искам да говоря с конкретиката, за да не подведа хората. Бобов дол е на добро местоположение, намира се близо до Гърция и Македония.  Имам и срещи с председателя на Българската агенция за инвестиции“, добави Величкова. Тя отговори и на въпроси, свързани със съдбата на Наркооп. „Наркооп има задължения към Община Бобов дол. Предложих им да дадат нещо друго като обезпечение. Те от своя страна дават железните павилиони, но те не са достатъчни. Работещите там няма от какво да се притесняват, просто сградата ще има нов собственик, и няма да има никаква промяна“, коментира Елза Величкова.

На сесията присъстващите поискаха при бъдещи съкращения във въгледобива, с предимство да бъдат запазвани на работа, хората от община Бобов дол. Оказа се, че само 1 % от заетите пък в ТЕЦ-а са от миньорската община.

Съветниците не скриха разочарованието си, че на поканата за извънредно заседание, не се отзовали депутатите от Кюстендилския избирателен район.

Даниела Митова