Банскалията Димитър Кехайов-Мимо продаде уникален кукерски костюм с дължина на косъма от 109 см за 22 000 евро

 

Новият притежател на маскарадната премяна Александър Аспарухов ще кандидатства за рекорд на Гинес

Димитър Кехайов-Мимо

 

Димитър Кехайов-Мимо, който стана медийна звезда покрай уникалния си костюм на кукерския маскарад в Банско, продаде премяната за рекордните 22 000 евро.

Името на младия мъж, който предизвиква истинска еуфория с костюма, нашумя още повече след невероятната сделка.

Маскарадната премяна е купена за рекордните 22 000 евро от гастарбайтера Николай Аспарухов от симитлийското село Черниче, известен с прякора Талайката. Продажбата била направена след международния фестивал на маскарадните игри „Симитлия – древната земя на кукерите“, проведен на стадиона в Симитли. Кукерският костюм, който е с рекордната дължина на косъма от 109 см, ще кандидатства за рекорд на Гинес. Талалайката, който си дошъл за празниците от Испания, купил костюма и веднага го подарил на сина се Александър Аспарухов. Момчето също е привързано към древната традиция на кукерските игри, сподели Димитър Кехайов в „Часът на Милен Цветков”.

Кехайов призна, че се разделил с костюма с насълзени очи. „10 години гледах сам кози и пръчове, дългият косъм е резултат лично на моите грижи към животните. Рекордното предложение ме изненада много, няма да крия. С парите си решавам финансови трудности“, споделя Мимо. Пред Нова тв банскалията обясни още, че преди години ходил да си купи коза от Калофер, а след това развъдил животните, за да може след това да ползва кожите им за направата на уникалния костюм.