46-ият парламент започна работа

Ива Митева бе избрана за председател на 46-ото Народно събрание

 

46-ото Народно събрание заседава днес за първи път. Близо 100 дни след клетвата на предходния парламент, днес новите депутатите се заклеха в пленарната зала.

На влизане президентът Румен Радев оцени високо работата на служебното правителство. Припомни посланието си отпреди 3 месеца към депутатите – да възстановят парламентаризма и да има ефективно законодателство.

По традиция най-възрастният депутат откри заседанието.

Разум, отговорност, просперитет – тези думи председателстващата Мика Зайкова повтори неколкократно. И призова депутатите да споделят своите знания и умения в полза на България.

“Нека да бъдем добри, някак да бъдем усмихнати, нека да бъдем конструктивни и да работим за мечтата на този народ – за просперираща България, за един народ, който има достоен живот и е достоен член на ЕС. И да се стегнем и да започнем да работим – да структурираме НС, да си изберем правителство, което е най-важното”, каза Зайкова.

Ива Митева бе избрана за председател на 46-ото Народно събрание.

“Трябва да помним за какво сме избрани, не трябва да забравяме откъде сме тръгнали”, каза тя.

Обичайно за първо заседание, чрез декларации политическите партии обявиха и своите приоритети.

Този парламент е доста по-близък до реалността и до това, което желаят българските граждани, това каза заместник-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов.

“Самия факт, че тук присъства МС за разлика от миналия път означава, че хората, които в момента стоят тук, не се срамуват да застанат пред нас. Когато президентът Първанов, ааа…. когато президентът Радев даде мандат ние ще предложим кабинет. В следващите 14 – 15 дена, ако предварително заявените декларации за промяна на държавата, а не за желание за постове са верни, би трябвало да има правителство. Ако няма – вероятността да отидем на предсрочни избори е голяма”, каза Йорданов.

От ГЕРБ заявиха, че ще бъдат силна, конструктивна и компетентна опозиция на следващото управление. Казват, че неуправляващите партии няма да им бъдат опонент, а ще бъдат хаосът и безидейността.

“Изправени сме пред възможността България да се управлява от мнозинства по интереси, в които отговорността няма да се носи от политическо лидерство, България е имала подобни кабинети – на Беров и на Орешарски, такъв тип правителства завършват с крах. ГЕРБ-СДС няма да подкрепи такъв тип правителство”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

От БСП посочиха 4 държавнически предизвикателства – да се компенсира ниската легитимност на парламента, да има диалог, да се състави стабилно правителство и да се доразгради стария модел на управление.

От “Демоктарична България” ще търсят формула за управление на дълбоката промяна. Ще инициират и дебат за съдебна реформа.

От ДПС призоваха за консенсус и заявиха готовност за диалог. Смятат, че промяната минава през политическа мъдрост.

От “Изправи се БГ! Ние идваме! заявиха готовност за диалог с “Има такъв народ” и “Демократична България”.

БНТ, Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ