След конгреса: Крах на БСП прогнозират социалисти

Д-р Иван Ибришимов: Корнелия Нинова довърши Българската социалистическа партия

За 2 год. ръководството буквално размаза дупнишката организация, смята ексдепутатът от област Кюстендил

“Тръгнах на този конгрес с нагласата за промяна, но за съжаление БСП с лидер Корнелия Нинова не само, че не пое път за промяна, а още повече се капсулира. Резултатите от това ще бъдат плачевни”. Това заяви ексдепутатът и член на Националния съвет на БСП д-р Иван Ибришимов след инфарктния конгрес на Столетницата. “Хората станаха свидетели на изключително грозни сцени. Пред очите на всички посланици и гости на събитието се разигра един пошъл сценарии, при който не бе дадена възможност на всички делегати да влязат в зала. Това са делегати, които бяха избрани легитимно на своите конференции по места, а след това противоуставно бяха изключени и не бяха допуснати . На тяхно място, също противоуставно влязоха други, удобни на ръководството делегати, които гласуваха така както трябва. Това предизвика гняв и напрежение във всички останали и нещата ескалираха до начина, по който всички в България видяха”, разказа д-р Ибришимов.

Той изрази възмущението си от начина, по който са отстранени знакови лидери и дългогодишни членове на червената партия. “Това не може да бъде лице на една модерна лява партия. Във всичките години, в които съм работил и за миг не съм си представял, че ще се стигне до тук. Нямам думи, с които да опиша възмущението си от начина, по който бяха отстрани хора, които години наред са работили за БСП. Не мога да определя точния нюанс на трагедията.”

Ибришимов коментира и информацията, че членове на опозицията на БСП ще внесат съдебен иск срещу лидера Корнелия Нинова. “Явно това ще бъде начина. В една правова държава съдът е този, който ще решава подобни взаимоотношения. Лошото е, че това обаче няма да ни помогне да стабилизираме партията и да спечелим избори. Това е най-лошото. Крум Зарков заяви на форума: – “Недейте да се опитвате с машинации и апаратни хватки да спечелите още един конгрес , а в същото време да загубите още едни избори”. Истината е, че след всеки спечелен конгрес от Нинова идват едни избори, които ги губим. И това беше болката на всички социалисти, членове е делегати. Хората бяха с нагласата този път да се случи нещо различно и очакваха промяна, защото с това ръководство и този лидер БСП стремглаво върви надолу и това не е мое виждане. Това са резултатите от изборите. 2 години партията върви само надолу. През това време Корнелия Нинова повтаря едно и също и посочва като виновник опозицията. Но тази опозиция я създаде самата тя. Не познавам друг лидер на партия, който да е имал такава опозиция срещу себе си. Един истински лидер не постъпва по този начин”, категоричен е бившият червен депутат и опозиционер на настоящото ръководство. И той, както и екслидерът на БСП и евродепутат Сергей Станишев не смята, че въпросите свързани с Истанбулската конвенция и референдума за еврото са от първостепенно значение за социалистите. ” Това беше второстепенна задача, по тези въпроси можеше да се произнесе и Националният съвет. Това, което избирателите очакваха от конгреса бе свързано с ръководството. И аз до последно имах надежда, че самата Корнелия ще подаде такъв знак. Но за съжаление, тя довърши тази партията. Не съм оптимист за бъдещите резулати.”

Макар и разочарован от случващото се той декларира, че ще продължи да работи на изборите за БСП. “За никого не е тайна, че стожер на БСП в областта е именно Дупница. За 2 години обаче, ръководството в лицето на Корнелия Нинова буквално размазаха тази организация. Няма събрание, на което ние да не се караме и на което да не се разделяме по линия “за” и “против” ръководството. Хабим повече енергия за вътрешни противоречия, околкото към опонентите си. Това е много тъжно и причината е ясна и за малките деца. В ръководството има много можещи хора, но Корнелия е подчинила всичко и всички. Бойко Борисов пасти да яде пред нашата лидерка. Не виждам изход различен от този Нинова да напусне лидерското място”, смята Ибришимов. Според него по време на партийния форум са допуснати редица нарушения и манипулации при отчитане на гласовете на делегатите, а различни машинации са съпътствали провеждането на цялото събрание. По тази причина голяма част от присъстващите са напуснали залата и са отказали да бъдат част от предварително скалъпения сценарии. Сред тях са и делегати от Кюстендилско и Дупнишко. Сред разочарованите от лидерката е и Йордан Татарски от Кочериново, който доскоро бе сред най-яростните защитници на Нинова.

Припомняме, че конгресът на БСП изключи 14 социалисти за непристойно поведение. Част от тях поискаха и оставката на лидера Корнелия Нинова. Изключени от партията бяха Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, евродепутатът Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров, Валери Жаблянов, Ралица Андреева, Ваня Добрева и Мартин Жлябинков. Искането за предсрочно прекратяване на мандата на Корнелия Нинова като лидер на БСП беше отхвърлено с гласовете на 537 делегати.