54 000 лв. е открадната сума при банковия обир в Дупница

Прокуратурата ще поиска постоянна мярка „задържане под стража” за извършителя , грозят го от 5 до 15 г. затвор

54 000 лева е сумата, отнета при въоръжения обир на клона на Централна кооперативна банка в Дупница в четвъртък. Извършителят е в ареста. Грози го лишаване от свобода от 5 до 15 години и евентуално отнемане на ½ от имуществото му. Това съобщиха административният ръководител и говорител на Района прокуратура – Кюстендил, Галина Димитрова и прокурор Камелия Стефанова от Окръжна прокуратура -Кюстендил, днес на брифинг в Дупница.

„Самият извършител е посочил мястото, на което е укрил парите. Сумата е в български левове, щатски долари, евро и паунди и възлиза на 54 xил. лв. 75 ст. общо. По информация на полицията в Дупница и наблюдаващия прокурор парите са били укрити в тениска на лицето около квартал „Таушаница” – под някакви храсти”, каза Галина Димитрова.

От държавното обвинение се въздържаха да назоват името на извършителя, за който в някои от медиите бе оповестено, че е бивш служител на МВР. „Нямам данни към настоящия момент дали същият е бивш служител, какво работи. Има данни, че извършителят на въоръжения грабеж е 40-годишен мъж от гр. Дупница, който е установен след около час и половина от органите на полицията”, каза Димитрова.

Стана ясно още, че на местопроизшествието, където са извършени два огледа, са открити 6 или 7 гилзи. Както и че извършителят се е самонаранил от счупените стъкла при опита за излизане от банката, който е направил, прострелвайки ключалката на вратата на офиса. Той има разрешително за един пистолет, който не е открит и не се знае дали е стрелял с него, и за две пушки, които са открити в дома му.

„Делото е получено днес в Окръжна прокуратура- Кюстендил, по компетентност от Районна прокуратура -Кюстендил, Териториално отделение -Дупница, с оглед извършено престъпление по смисъла на чл. 199, ал. 1, т.1 от Наказателния кодекс, т. е. грабеж при големи размери. За това деяние законодателят предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и евентуално съдът би могъл да наложи и наказание конфискация до ½ от имуществото на виновния”, каза прокурор Камелия Стефанова.

Тя уточни, че мъжът е задържан за 24 часа, но днес предстои привличането му от Окръжна прокуратура като обвиняем и взимането на мярка за 72 часа. След това пред Окръжния съд наблюдаващият прокурор ще поиска и постоянна мярка задържане под стража. Това ще се случи в рамките на споменатите 72 часа – до неделя, 20 юни.

В отговор на журналистически въпроси за психическото състояние и мотивите на извършителя прокурор Димитрова каза, че преди задържането мъжът е преминал през медицински преглед исе предполага, че е здрав. „След като е бил задържан за 24 часа по Закона за МВР се предполага, че същият е притежавал всички необходими здравословни „качества”, за да може да бъде задържан”, бе отговорът.

От прокуратурата отказаха да коментират дали задържаният е направил самопризнания, каквито твърдения се появиха.