60% от българите са щастливи, но също толкова са недоволни от стандарта си на живот

 

Близо 60 процента от българите са щастливи. Същевременно горе-долу същият е и делът на онези, които не са доволни от материалното си положение. Това показват данни от проучване на изследователския център “Тренд”.

Проучването отчита силна зависимост между щастието и възрастта. Най-младите декларират, че са най-щастливи, но с напредването на възрастта процентът на щастливите постепенно намалява.

Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-големи дялове посочват, че са щастливи. Когато стане въпрос за удовлетвореност от живота, само 10 на сто от всички българи казват, че са изцяло неудовлетворени от живота си.

Проучването е по поръчка на вестник “24 часа” в рамките на общ проект за обществено-политически индекс. Основната цел е всеки месец да се тестват нагласите на българите и да се дава обективна информация за общественото мнение както по политически, така и по обществени теми.

Проучването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 души между 3 и 12 ноември 2017 г.

Над 60 на сто от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот към момента, 54 процента не очакват това да се промени в следващата една година.
Позитивна нагласа за промяна декларират 21 процента от българите, а само 16 на сто смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши.

Откроява се ясна зависимост по възраст, като по-младите възрастови групи (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.
Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките. Само 8 на сто очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9 на сто смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца.

От “Тренд” уточняват, че 37 процента от анкетираните не извършват трудова дейност – най-голяма част от тези хора са в пенсионна възраст.
98 на сто от българите могат да купуват редовно хляб, докато 60 процента редовно могат да си позволяват покупка на месо. Всеки пети българин твърди, че има спестени пари.
Половината от българите ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв.

Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда, коментират анализаторите. За една четвърт от живеещите в столицата желаният месечен доход е над 2500 лв.
Според данните от проучването на „Тренд“ над една трета от всички българи не биха се обърнали към полицията, а към свои близки, когато имат проблем, свързан с личната си сигурност, а 58 процента имат доверие на полицията при решаването на подобен тип проблеми.