62-годишна жена от Самоков почина, след като се лекува сама от Ковид-19

Още една жертва взе коронавирусът в Самоков. Това е 62-годишна жена, без придружаващи заболявания. Тя е предпочела да се самолекува, докато заболяването не е излязло извън контрол, съобщиха от общинския щаб за борба със заболяването. С нея жертвите станаха три, като две от тях са без придружаващи заболявания, самолекували се продължително време.

„Два случая на самолечение на жители на община Самоков завършиха фатално. Жертвите само за последните две седмици са три. Трагедии в три опечалени семейства, на които изказвам своите съболезнования. Но искам да се обърна към всички вас.
Крайно време е да осъзнаем, че вирусът не си е отишъл и опасността не е преминала. Това, че са вдигнати рестриктивните мерки, не ни освобождава от лична отговорност. Грижата беше за възрастните, но в последните дни виждаме, че си отиват и млади хора, без съпътстващи заболявания. Така че бъдете отговорни! Не е толкова неудобно носенето на маски в закрити помещения, където има много хора. Не е трудно да се ползват лични предпазни средства, за да защитим себе си и близките си. Не е нужно някой да издава заповеди, за да бъдем отговорни! При първи грипоподобни симптоми търсете лекарска помощ”, каза кметът на Самоков Владимир Георгиев. От РЗИ призовават гражданите да търсят лекарска помощ още при по-леки симптоми, което би ограничило усложнения вследствие на заболяването. За последното денонощие броят на положителните тестове е 15, с което броят на потвърдените с коронавирус от началото на извънредното положение стана 76. От всички, диагностицирани през последните две седмици, 17 са в болница, 39 са на домашно лечение, двама са излекувани, останалите са без симптоми, под карантина. Продължава тестването и карантинирането на контактни лица на новоустановените случаи. Общият брой на поставените под карантина до момента е 179, като в тази бройка са и завърнали се от чужбина, както и контактни лица с отрицателен PCR.
Със заповед на директора на РЗИ – София-област д-р Златанов от четвъртък се въвеждат противоепидемични мерки в 7-и квартал за срок от една седмица. В зависимост от развитието на епидемичната обстановка след 7 дни ще се вземе решение за отмяна на заповедта или за удължаването й с още седмица.
За живеещите в квартала става задължително носенето на маски на закрити и открити обществени пространства, както и спазване на социална дистанция от 2 метра, като не се разрешава събирането на групи на повече от двама човека. Забраняват се всякакви масови мероприятия и групови събирания. Засилват се мерките по хигиена и дезинфекция на обществени пространства. Осигурено е непрекъснато полицейско присъствие, което следи за спазването на противоепидемичните мерки и направените предписания в заповедта на д-р Златанов.