7 часа 3 пожарни коли на ДГС-Самоков и ЮЗДП-Благоевград и десетки огнеборци начело с директора инж. Александър Кроснев гасиха пламнала гора до самоковското с. Алино, жители на селото питат: Умишлен ли бе пожарът?

Александър Кроснев

Борова гора и храсти се подпалиха в местността Пипнат в района на самоковското село Алино. Огънят е избухнал към 12 часа на 11 септември, сигналът е подаден от жители на селото в РПУ- Самоков. Пламъците се виждали от пътя. По неофициална информация огънят е тръгнал от подпалено стърнище, като се е разпространил и към гората. Само на няколкостотин метра зад обхванатия от пламъци участък се намират последните къщи на селото и бившите военни поделения.

“Седем часа пожарът се развиваше на два фронта, а силният вятър и гъстият дим затрудняваха гасенето. В непосредствена близост се намира река Пипнат, а около реката има и незаконно сметище.

„Нерегламентираното сметище ли предизвика пожара? Умишлен ли е палежът?“, се питаха жители от селото.

В гасенето участваха Противопожарна служба – Самоков, както и екипи с техника от ДГС-Самоков и Югозападното държавно предприятие. Над 30 служители от ДГС-Самоков начело с директора инж. Александър Кроснев и неговите подчинени  Димитър Керефейн, Васил Ангелов, Георги Зашев и много други са участвали в гасенето. Десетки жители от с. Алино също са изявили желание и са се включили с машини и подръчни материали. Не стана ясно каква площ и какви гори са засегнати. Няма пострадали хора, няма и засегнати в близост постройки. Полицията води разследване по установяване причините за инцидента. Към 19,00 ч. пожарът бе локализиран благодарение на бързата реакция на противопожарната служба, ДГС-Самоков и местните хора.

Вчера бе регистриран пожар и в м. Мечката – Татарски брод, служители на ДГС-Самоков и противопожарна служба отново участваха в гасенето.