74% от младите хора не посягат към книга

Телефонът е основен инструмент за четене, но само една трета го ползват за знания

 

74% от младите хора не посягат към книгата като източник на знания и емоции. Това сочат данните от Годишния доклад за младежта за 2017 г., който се изготвя от Министерството на младежта и спорта за всяка предходна година. Шоковата цифра за младежите, които не четат, е от проучване сред целева група 15-29-годишните. Така те са отговорили на въпроса „четете ли в момента на анкетата“. На годишна база данните са малко по-различни, но също толкова тревожни, се казва в доклада. Малко под половината – 44% от младите българи четат, но останалата половина от бъдещото поколение не се интересува от художествена и научна литература.

Логично нечетящата половина са хора със средно или по-ниско образование, работещи от малки населени места. Само за една трета от тийнейджърите (29%) четенето е част от ежедневието, показва още проучването. Момичетата четат два пъти повече от момчетата. Като цяло 14% успяват да изчетат до 2 книги през годината, а 21% между 3 и 5 книги. Едва 16% от четящата половина прехвърлят над 6 тома.

Младежите си купуват основно книги от книжарници и малко по-малко заемат от библиотека. 10% теглят текстове онлайн, това са повече млади хора от малките населени места, а книгите са основно безплатни.

Телефонът е основният инструмент, който младите хора използват навсякъде, е изводът от проучването. Интернетът се ползва основно за социалните мрежи – 41%, за 29% той служи както за работа, така и за забавление, а едва 20% декларират, че им трябва за информация и знания.

Очертава се интересна зависимост, че хората, които са удовлетворени от начина си на живот, в по-голям дял четат книги за сметка на тези, които не са удовлетворени, казва се още в проучването. В него са използвани данни от Националния статистически институт, Евростат и други национални и международни проучвания.

 

 

 

 

Източник: monitor.bg