74% от новите случаи на COVID-19 са сред ваксинираните в Масачузетс

„Делта” се държи „уникално различно от предходните щамове на вируса”

Около три четвърти от хората, заразени в огнище на COVID-19 в Масачузетс, са били напълно ваксинирани срещу коронавируса, като четирима от тях са хоспитализирани, сочат нови данни, публикувани от Центровете за контрол на заболяванията, цитирани от Си Ен Би Си.

Освен това от доклада става ясно, че напълно ваксинираните, заразени с коронавируса, носят в носа си също толкова вирусни частици, колкото и заразените неваксинирани. Тоест и двете групи могат да разпространяват ковид сред други хора.

Въпреки че вариантът „Делта” продължава да засяга по-силно неваксинираните, дори и завършилите ваксинационния цикъл имат повече вирусни частици, отколкото се смяташе досега и така могат потенциално да предадат заразата и на други хора.

„Делта” се държи „уникално различно от предходните щамове на вируса”.

Докладът на Центровете за контрол на заболяванията предупреждава, че „Делта” щамът е много по-заразен, има по-дълъг период на предаване и може да разболее по-възрастните хора, дори ако са били напълно ваксинирани.

Във връзка с новите данни от Центровете за контрол на заболяванията промениха насоките си за носене на маски. Вече се препоръчва на ваксинираните в райони с висок процент на ковид инфекции също да носят предпазни маски.

Препоръката е актуализирана, за да се гарантира, че ваксинираните няма да предадат несъзнателно вируса на други, включително техни неваксинирани или имунокомпрометирани близки.