80 години от разстрела на Никола Вапцаров – чествания в Банско и Благоевград

Днес се навършват 80 години от разстрела на българския поет Никола Йонков Вапцаров. През 1942 г. е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война.

Много мероприятия в памет на Вапцаров, редица мероприятия са организирани в родния град на великия българин – Банско. В навечерието на тъжната годишнина пред паметника му бяха положени венци и цветя в знак на почит и незабрава.
Музеен комплекс-Банско показва специална изложба в къща-музей „Никола Вапцаров” под надслов “Песен за човека”, посветена на годишнината от неговата гибел и на 140-та годишнина от рождението на неговата майка баба Елена Вапцарова.
На 23 юли, в деня на разстрела на поета, от екрана на лятната филмомания на централния площад в 21:00 ч. ще чуем вълнуващия разказ на баба Елена за нейния син, останал завинаги в сърцата на хората със своята вълнуваща поезия.

Президентът Румен Радев ще участва във възпоменателното поклонение по повод годишнината на Мемориала „Гарнизонно стрелбище“ в София. Радев ще произнесе слово и ще отдаде почит пред лобното място на Вапцаров.

В Благоевград също ще се проведе ритуал по полагане на цветя, с който ще бъде почетена годишнината от гибелта на Никола Вапцаров. Цветя на признателност ще бъдат поднесени пред барелефа на поета пред Драматичния театър, който носи неговото име. Церемонията започна в 10 часа.