95 души са починали от коронавирус за последните 24 часа в Турция

Общо 1101 души са загубили живота си вследствие на корона-вируса в Турция от 17 март насам, след като днес са починали 95 души, съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа. Новите потвърдени случаи са над 5100, с което общият брой на заразените в Турция надмина 52 000 души.

Здравният министър Фахреттин Коджа изтъкна, че нарастването на броя потвърдени случаи се дължи на по-масовото тестване. Над 33 000 теста са били проведени днес. По-думите му широкото тестване означава по-бързо диагностициране и начало на лечението.

Той допълни, че броят на излекуваните пациенти за ден почти се е удвоил. 542 пациенти са били излекувани днес от общо 2965 оздравели до момента в Турция. Според Фахреттин Коджа добрата новина е, че за пръв път от избухването на епидемията в Турция има намаляване в броя на интубираните и на пациентите в интензивни отделения.

2756 души са били глобени по улиците на 30. големи общини в страната и град Зонгулдак за неспазване на пълната забрана за излизане от дома. Мярката беше наложена вчера в полунощ и ще продължи до полунощ в неделя срещу понеделник.

Обявяването на забраната за излизане на улицата в петък вечерта предизвика масово запасяване със стоки. Опозицията разкритикува властите за начина, по който мярката е била обявена, без да се даде възможност на хората да се подготвят и поради това предизвиквайки големи струпвания на хора пред  магазини и пекарни. Заместник-председателят на парламентарната група на опозиционната Народнорепубликанска партия енгин Йозкоч написа в „Туитър“ „Не можете да управлявате“.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу защити действията си и реторично попита дали ако решението е било обявено по-рано е щяло да се избегне струпването на хора. Според оценките на вътрешното министерство, около 250 000 души са излезли по улиците в петък вечерта за около два часа. Членове на научния съвет към здравното министерство изразиха опасения, че събитията от петък вечерта може да доведат до случаи на новозаразени и призоваха излизалите тогава да се самоизолират за 14 дни.

Заетите в хлебопекарните и други ключови дейности бяха изключени от забраната за излизане на улицата. Екипи раздаваха по домовете на възрастните хора над 65 години хляб.

Валийството на Истанбул издаде нови разпореждания във връзка с корона-вируса, сред които забрана за качване в градския транспорт на пътници без маски, да не се качват повече пътници от 50% от броя на седалките в превозното средство, да не се качват повече правостоящи пътници от половината на седналите, да се сяда от страната на прозорците, за да се остави по-голямо разстояние между пътниците и други. Междувременно от военното министерство обявиха, че отлагат уволненията и призоваването на наборните войници./БНР