Управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев: 22 000 лв. е печалбата ни за 2016 г., 60 000 лв. изтекоха към общината за такса „заустване”, дългът е 900 000 лв., ако хората си плащат сметките, ще изплуваме

Илия Илиев

Дружеството не дължи стотинка на държавата и работниците, от такси събираме 2 млн. лв. годишно, със собствени сили и средства подменяме по 2-3 км водопровод всяка година

Фалирали фирми, сред които „FS холдинг” на Давко Давков, ни дължат общо 70 000 лв., тези пари са несъбираеми

149-01-09 iliqn-iliev3
Илия Илиев

„Печалбата на ВиК за 2016 година е 22 000 лв., но можеше да бъде и 80 000 лв., ако Общинският съвет не беше гласувал дружеството да плаща такса заустване на вода на община Дупница. За 2016 година сме платили по искане на кмета Методи Чимев 60 000 лв.”, това заяви управителят на водното дружество Илия Илиев, който днес ще направи отчет за дейността на предприятието пред съветниците. За вестник „Вяра” той очерта основните проблеми, харчове и свършеното от него и екипа му за 2016 година.

„900 000 лв. са несъбраните средства, миналата година бяха над 1 милион. Правим всичко възможно, даже и невъзможното, за да убедим хората да си плащат водата. Те трябва да са сигурни, че тези средства не отиват за големи заплати на работниците и служителите, а за подмяна на тотално прогнилия водопровод. Служителите са на заплати малко над минималната. Самият аз вземам 1100 лв., въпреки че денонощно съм на линия и от авария на авария. През 2015 година печалбата беше малко над 30 000 лв., но не сме плащали такса „заустване”.

Хората трябва да знаят, че дружеството няма никакви данъчни задължения, нямаме задължения съм персонала или НОИ. Посочените в някои жълти сайтове данъчни задължения от 116 000 лв., задължения към персонала и НОИ за 77 000 лв. всъщност са текущите задължения за месец декември, които се плащат през януари. Затова са разписани като неплатени в отчета за 2016 година. Към държавата нямаме никакви задължения.

Нямаме и ден забавяне на заплатите. 96 човека са на работа във ВиК по щатно разписание.

450 000 лв. с изхарчени за външни услуги. В тези пари е включена такса „водоползване” в размер на 80 000 лв.

Разходите ни за ел. енергия са около 20 000 лв. на месец в зимния сезон. Само за ток сме дали над 200 000 лв. за годината. За гориво на месец плащаме по 5-6 хил. лв.

Докладвал съм за всяка цифра пред общинските съветници на предсесийните събрания. Нямаше нито един съветник, който да възрази”, заяви Илиев. По негови думи няма как пътната инфраструктура на Дупница да не е разбита от служители ни ВиК, след като е имало дни, в които служителите са обслужвали по 10 аварии.

„Всяка година подменяме общо по 2-3 км водопровод със собствени сили и средства, не наемаме външни сили. Ние си купуваме тръбите и работниците на ВиК ги полагат. Един километър водопровод излиза около 120 000 лв. на дружеството. Тази година успяхме да подменим водопровода по ул. „Велико Търново” и всички преки около нея, той създаваше много проблеми, подменихме тръбите и по улиците „Евтим Трайчев”, „Ропотамо”, „Средец”.

Но не се подменя само генералният водопровод, подменяме и отклоненията към домакинствата, шахти, водомери, кранове, всичко. С една дума правим всичко и от-до и знаем, че повече там няма да се връщаме. От такси за водоползване на месец събираме около 180 000 лв., а за година – около 2 млн. лв.

В момента сме стартирали акция, която не е кампанийна, а целогодишна и обхождаме града и селата. Минахме през Яхиново, Джерман, Самораново и прекъсваме некоректни абонати. Трябва да кажа, че това има голям ефект. Хората, като видят, че сме отрязали комшиите им, докато се приберем до Дупница, те вече са платили”, отчита Илиев.

Той заяви, че ВиК има да взема около 70 000 лв. от фирми, обявени в несъстоятелност, които едва ли ще бъдат събрани.

„Сред тези фирми е „FS холдинг” на Давко Давков. Тези фирми вече не съществуват в правния мир и трябва общинските съветници да ги отпишат от сметките на ВиК.

Иначе се обръщаме към съда, за да си вземем задълженията. Ако хората осъзнаят, че трябва да си плащат сметката за вода и я платят, трябва да са сигурни, че тези пари ще покрият дълга на ВиК, натрупан за последните 10-15 години в размер на 900 000 лв. Несъбраните пари са равни на задълженията на дружеството. Затова призовавам жителите на общината – нека да спасим ВиК заедно. Аз обещавам, че нито една стотинка няма да отиде за излишен лукс.

Автопаркът е изключително остарял, не сме купували нова техника през 2016 година, а имаме нужда от самосвал. Машината струва 100 000 лв., но може да го намерим втора употреба при много по-изгодни условия. Даваме около 3000 лв. всеки месец за ремонт на машините от автопарка ни.

Ако покрием дълга, ще започнем да мислим за инвестиции и няма да се притесняваме от най-критичните участъци”, заключи Илиев.