Първанов: Чинията на Бузлуджа да стане пантеон на държавността

 

Рушащият се мемориал на връх Бузлуджа да стане пантеон на българската държавност и на помирението. За това призова от Стара Загора президентът Георги Първанов /2002-2012/, като призна че преди това трябва да станат ясни финансовите параметри на проекта за възстановяването на Чинията. Той припомни, че преди години е предлагал мавзолея на Георги Димитров в центъра на София да не бъде взривяван, а преобразуван и използван, пише “Монитор”. „Защо да няма едно място, колкото и трудно достъпно да е то, което да бъде преобразувано и да стане източник на родолюбие , а не само на партийна гордост?! Нека обаче първо да се произнесат експертите за цената, очевидно става дума за много пари. Този обект има национално значение и измерение. Не за една община или партийна формация, а за държавата. Нека държавата и обществото в широкия смисъл на думата да се захванат с тази задача. И нека това стане по-скоро, за да не рухне конструкцията.! Нека там ги има образите на Димитър Благоев и на Стефан Стамболов, ако разбира се това не прозвучи кощунствено за съвременните социалисти. Защо не и на Александър Стамболийски! Смятам, че не е по силите на нито една българска партия да се справи с тази задача!“, категоричен беше Първанов, който се включи в дискусия, посветена на 140-та годишнина от началото на Руско – турската освободителна война.

В дискусията, проведена в някогашния молитвен салон на Ески джамия, превърната в музей на религиите, участие взеха академик Кирил Косев, княз Александър Трубецкой и руските учени – историци проф. Дмитрий Володихин и Петр Мультатули. Живеещият в Париж княз Трубецкой представи редица малко познати данни за начина, по който е била водена войната, включително и за участието на полкови оркестър във фронтални атаки на турските фортове край Плевен.

В обръщението си към участниците Георги Първанов не пропусна да „захапе“ наследника си на държавническия пост Росен Плевнелиев, като припомни как той „забрави“ да спомене руската армия в словото си за 3 март 2012 година. „140-та годишнина от войната е един чудесен повод да възродим отношенията си с Русия. Радвам се, че държавният глава вече отправи покана към президента на Руската федерация да бъде в България по този повод!“, подчерта Георги Първанов.