Германските туристи заобикалят Турция след скандала със задържания активист Петер Щойтнер

 

Външният министър Зигмар Габриел намекна за спиране на инвестициите, постави под въпрос и предприсъединителното финансиране на Турция от ЕС

 

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че неговата страна ще ревизира своите препоръки за пътувания в Турция, след хвърлянето в турски затвор на германски активист по човешките права.

Габриел заяви днес, че арестът на Петер Щойтнер говори за това, че нещо подобно може да се случи с всеки гражданин.

Габриел каза също, че не знае как правителството може да продължи да гарантира инвестициите на компаниите в Турция в отсъствието на “законова сигурност” и ще трябва да обмисли какво ще прави с експортните гаранции.

Той добави, че Германия иска също да обсъди предприсъединителното финансиране на Турция от Европейския съюз.

Дипломатическите отношения между Берлин и Анкара се влошиха заради задържането на Щойтнер в Турция, както и заради отказа на турските власти да разрешат на германски депутати да посетят германски военни в бази в Турция.

Зигмар Габриел прекъсна лятната си почивка и се завърна днес в Берлин, за да предприеме действия във връзка със спора.

На 18 юли съд в Истанбул нареди шестима правозащитни активисти, включително ръководителката на Амнести интернешънъл за Турция Идил Есер и Петер Щойтнер, да останат в ареста в очакване на процес по обвинения в подпомагане на въоръжена терористична група. Сред задържаните е и швед.

Те бяха задържани по-рано този месец в хотел на остров Бююкада, докато участваха в семинар, посветен на защитата на правозащитници в кризисни ситуации.