Бойко Борисов

Във Варна, ако не се отвори транзитен коридор и особено път към пристанищата за тежките автомобили, градът трудно функционира, смята премиерът

 

„Да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, трябва да съберем повече приходи“ – така премиерът Бойко Борисов коментира на вчерашното правителствено заседание данните за касовото изпълнение на държавния бюджет и на основните показатели на консолидираната фискална програма за първото полугодие на 2017 г.

Според информацията, внесена от министъра на финансите, салдото по КФП на касова основа към месец юни 2017 г. е положително в размер на 1 746,7 млн. лв. (1,8% от прогнозния БВП). Посочено беше, че по предварителни данни за месец юли то се увеличава на близо 2 млрд. лв., или около 2% от БВП.

Борисов заяви, че ще продължи активната работа за събирането на всеки лев в държавния бюджет, защото тези средства са необходими за много сектори, за съфинансиране на европроектите и за проекти за подобряване на градската среда.

„Около 2 млрд. лева е излишъкът в бюджета към края на юли”, обяви зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев по време на заседанието. По думите му само за юли е натрупано преизпълнение в размер на 200 млн. лева.

Ананиев посочва, че има и редица проблеми, като част от тях са свързани с усвояването на европейски средства, но има шанс до края на годината това да се промени след взетите мерки.

Коментарът на премиера Бойко Борисов за изнесените данни е, че трябва да се продължава със същото темпо и да се пази стабилността, тъй като “всяко разклащане в държавата става рай за контрабандата”.

„Все пак да кажа (това не е упрек към тогавашния финансов министър) колко е важна стабилността в политическата атмосфера за една държава.

По време на служебното правителство със 100 милиона по-малко бяха събрани за два месеца, и то не защото агенциите или Министерството на финансите са работили по-малко. Това са числата.

В момента, в който има стабилност, когато координираме действията на всички приходни агенции, службите, прокуратурата, органите, които се занимават със събирането на парите в бюджета, идват и резултатите. Не го казвам с упрек. Просто всяко разклащане в държавата става рай за контрабандата”, казва Борисов. Според него трябва да се продължава битката с контрабандата и корупцията, защото има нужда от още пари.

„Мисълта ми е, че продължаваме битката и с контрабандата, и с корупцията, и всеки лев да бъде събран в държавния бюджет. Това ни е целта.

Така че продължаваме със същите темпове, защото доста пари трябват за всички ресори. Действително, като погледнеш близо 2 милиарда излишък, си задаваш въпроса: „Защо не ги раздадете?”. Защото това са пари, които чакаме – в момента, в който излизат европейските проекти, да имаме готовност да ги кофинансираме. Знаете, че има периоди, в които докато се работи, не се разплаща, но като дойде време да се плати, трябва да имаме готовите пари. За това става въпрос”, допълва Борисов.

Премиерът казва още, че е направено много за редица градове, но сега трябва да се обърне внимание на Варна, която “се е задъхала”.

Във Варна, ако не се отвори транзитен коридор и особено път към пристанищата за тежките автомобили, трафикът е такъв, особено през тези три-четири месеца, че градът трудно функционира.

А в същото време само за последния месец имаме десет IT компании, които отиват там. Знаете, нискотарифните компании направиха целогодишни полети от и до Варна. Не е необходимо да се концентрира всичко в София или в Пловдив.

С Горанов съм говорил. Даже те имат готовност още в събота да започне изпълнението на този проект. Така че да не се успокояваме от резултатите, а още по-активно да работим, трябва да съберем повече приходи, категоричен е той.