Осветиха нов храм в Блажиево, Спаска Стойнева: Архангел Михаил ми се яви насън и ме спаси след инсулт, сама мъкнах камъни за плочата

Блажиевският кмет Пламен Караканов с леля Спаска, поп Кирил, Ралица, учителката Радка Миленкова, Цветанка Мелевска

Учителката Радка Миленкова отдели 30 лв. дарение от мизерната си пенсия, а от общината не помогнаха с нищо, коментираха местните хора

Племенникът на кмета Пламен Караканов – Йордан Кадийски,  сготви бобения курбан

Учителката Радка Миленкова дари 30 лв. на новия храм на Архангел Михаил в бобошевското село Блажиево, като отдели сумата от мизерната си пенсия от 180 лв.

„Възрастната дама даде урок на управниците от община Бобошево, които не дадоха и една стотинка за параклиса”, коментираха бобошевци.

Отец Кирил миросва жителите на село Блажиево
Именячката Райка почерпи с бонбони за празника си.
Кметът на село Блажиево Пламен Караканов и отец Кирил на освета

На откиването на храма присъстваха имениците – зам. областният управител Райчо Цветин и кметът на Блажиево Пламен Караканов. Караканов, който преди 2 години се върна от гурбет в Италия, се разплака, докато разкри как жените от старата част на селото – леля Спаска Стойнева, бившата кметица Анка Стоянчева и Райка, му помагали да бърка баластрата за плочата на параклиса.

Кметската съпруга Ралица Стойчева изми казаните на военнополевата кухня.
Клисарката Йорданка Шушкова се грижи за храма „Свети Георги”.
Майсторът на курбана Йордан Кадийски и Спас Иванов
Цветин на имения си ден със съпругата Емилия

„От община Бобошево помощ за параклиса не сме видели. Освен това е срамота кметът, който отговаря за 400 души, да получава 500 лв. заплата. Настояваме от общината и ОбС да увеличат възнаграждението му”, категорични са блажиевци. Хората разказаха още, че Архангел Михаил посочил на леля Спаска мястото, където да бъде издигнат параклисът. Леля Спаска, която прекарва инсулт и оцелява, смята, че Архангел Михаил е пожалил живота й, за да му построи храм. Въпреки прекарания инсулт тя мъкне камъни за плочата, бившата кметица Анка Стоянчева бърка бетон с лопата заедно с кмета и с Веселин Дамянов.

Пенсионерката Спаска Стойнева, която живее в къщата си на рида до параклиса на свети Димитър, три пъти сънува един и същи сън. „Сънувах как Архангел Михаил минава по мостчето над река Верница, отминава параклиса на свети Димитър, спира на рида и си забожда меча на това място”, разказа Спаска. Тя отишла при приятелката си Захаринка Попова, която е силно вярваща и пее в черковнияхор, за да й разтълкува съня.

Захаринка я помайтапила: „Дошъл е, Спаске, да те вземе!”. Впоследствие обаче двете жени решават, че в съня той е посочил мястото на параклиса, там някога е имало древно оброчище.

„Уважавам леля Спаска като майка, защото тя е много добра жена. Когато ми сподели съня си, обещах, че ще направя и невъзможното параклис на Архангел Михаил в Блажиево да има”, каза кметът Караканов.

Джерманският свещеник Кирил освети новия параклис, а зам. областният Райчо Цветин, който празнува имен ден, пръв запали свещичка и дари димитровчета за градината на параклиса. Руска Дамянова и съпругът й Веселин са направили дарения и за храма „Свети Димитър”, и за новия параклис.

Вкусният бобен курбан за Архангеловден бе сготвен в двора на храма „Свети Георги” от Йордан Кадийски, племенник на блажиевския кмет Караканов. На трапезата в храма от боба курбан си похапнаха клисарката Йорданка Шушкова, Цветанка Мелевска, Румен Мелевски, Спас Иванов, Ралица Стойчева, Надежда Амбаркова, Величка Велева и отец Кирил Васев.