Георги Икономов

 

В схемата участвал и адв. Михаил Михайлов, Боби Михайлов му би дузпата от Апелативната комисия

Новият шеф Крикор Румян: Баряков си призна и донесе в найлонов плик 47 600 лв.

 

Кметът на Банско Георги Икономов разплете афера с източването на 100 000 лв. от футболния клуб. Оказа се, че третодивизионният „Банско” е бил ощетен от досегашния си шеф Йордан Баряков с почти 100 000 лв. от полагащите се на клуба 78 000 евро от фонд „Солидарност“ на УЕФА за участието във Втора лига през сезон 2016/2017.

Йордан Баряков

Това гласи официално съобщение до медиите, разпространено от новия изпълнителен директор на „Банско” Крикор Румян, който е бил журналист. В разплитането на случая участвал лично и кметът на града Георги Икономов. „След като на 19 януари Съветът на директорите на ПФК „Банско” ЕАД ме избра за изпълнителен директор, получих информация, че ние сме били сред първите отбори в България, усвоили солидарните плащания на УЕФА, известни на широката общественост като „парите от „Лудогорец“.

Крикор Румян

Това ми прозвуча, меко казано, странно, още повече че досегашният шеф на клуба Йордан Баряков десетки пъти декларира пред мен, колегите от ръководството, кмета на Банско и дори пред Общинския съвет, че Българският футболен съюз, в частност – Професионалната футболна лига, не са превели парите.

Михаил Михайлов

Освен това и в сметката ни не беше постъпвало нищо, така че думите му изглеждаха логични. Обзеха ме обаче съмнения, защото информацията, че всъщност вече сме взели парите, достигна до мен, без да съм я търсил, при абсолютно случайни обстоятелства. Съмненията ми станаха повече от сериозни, когато на следващия ден изскочи още една случайност и се засече с това, което вече ми бяха казали, а именно, че ФК „Банско” е получил парите с посредничеството на адвокат Михаил Михайлов, който е член на Апелативната комисия на БФС, и това е станало преди Нова година“, разказа Крикор Румян.
На 21 януари той се обадил на заместник изпълнителния директор на БФС Павел Колев, който помогнал при изясняването на фактите. Всичко се потвърдило, когато финансистката на Професионалната футболна лига Снежанка Колева изпратила на Румян документите за солидарните плащания на УЕФА, от които е видно, че преводът на ФК „Банско” е направен още на 22 декември, като 24 часа по-рано управителят на дружеството Йордан Баряков е открил нова сметка, при това в друга банка, и то в Сандански. По същата сметка Професионалната футболна лига е пуснала 144 830 лв. Сумата по разпределение е 152 450 лв., но от нея са удържани 3000 лв. за членски внос и 4620 лв. за съдийски такси от сезон пролет 2016/2017.
„В тази повече от форсмажорна ситуация заедно с колежката от Съвета на директорите Христина Валеюва информирахме кмета на Банско Георги Икономов. Той проведе паралелно разследване, в хода на което установи, че Йордан Баряков е изтеглил парите на три пъти в присъствието на адвокат Михаил Михайлов. На 25 януари в кабинета на кмета пред мен и Христина Валеюва Баряков си призна и донесе в найлонов плик едва 47 600 лв. По неговите думи около 40 000 лв. от всичките 144 830 лв. дал на Михаил Михайлов, който преди това го уверил, че „Банско” няма да си вземе парите от УЕФА, тъй като има задължения, но че той може да помогне срещу 25% комисиона. Баряков уточни, че адвокат Михайлов му е показал документ, нещо като черен списък, в който освен „Банско” били „Спартак” (Плевен) и „Левски” (Карлово) – три от четирите отбора, изпаднали в Трета лига миналата година. По думите на Баряков – Михаил Михайлов обяснявал, че „Спартак” (Плевен) и „Левски” (Карлово) имали същия проблем като нас и също нямало да си вземат парите“, уточни още Румян.
Самият Баряков обяснил, че освен за „услугата“ на Михаил Михайлов е изразходвал липсващата сума, за да изчисти плащания към футболистите от настоящия отбор и към доставчици.
„Това категорично обаче се разминава с всичките му приказки пред 5-членния Съвет на директорите на ПФК „Банско” ЕАД – той упорито твърдеше, че тези плащания са оправени по-рано и че на никого не дължим нищо. На въпросите защо е действал зад гърба на клуба, Баряков отговори, че не е можел да ни каже. Наистина не зная какво да мисля. Батакът е огромен – ние няколко пъти изготвяхме бюджета, пресмятайки го със солидарните плащания от УЕФА, които, както се оказа, напразно сме чакали. Сега сме със 100 000 лв. дефицит, а това са страшно много пари не само за клуб от Трета лига“, завърши Крикор Румян.
„Когато разбрах, не можах да си намеря място. Йордан Баряков ни разиграва с откровените си лъжи, че клубът не е получил парите от УЕФА, а фактически по същото време той е разполагал с тях. Това е недопустимо! Досега мислех, че е финансово недисциплиниран, но нещата се оказаха далеч по-сериозни. Ще му бъде търсена най-строга отговорност по всякакъв начин и ще бъдат сезирани надлежните органи. Баряков ще бъде изключен от Съвета на директорите и докато аз съм кмет, повече няма да се занимава с футбол в Банско. Вече разпоредих сформиране на комисия, която да провери всичко по време на неговото управление в клуба. Колкото до участието на адвокат Михаил Михайлов, всеки един от нас тримата – аз, Крикор Румян и Христина Валеюва, ще потвърдим, че Баряков директно го посочи в основата на тази схема. Впрочем лично се обадих на г-н Михайлов, но той не отговори конкретно на нито един от въпросите ми, като подмина думите ми, че е странно, че е присъствал и при трите тегления на пари“, коментира кметът на Банско Георги Икономов.
Йордан Баряков беше назначен за изпълнителен директор на „козлите“ през есента на 2014 г. на мястото на легендата на ЦСКА Красимир Горанов, след като фирма „Юлен“ – концесионер на ски зоната, излезе от управлението и клубът стана 100% общински. Начело с него след 9 сезона в „Б“ група, 7 от които неизменно в топ 5, „Банско“ изпадна при аматьорите през лятото на 2017-а.
Именно по тази причина и заради съмненията за порочни практики по отношение на феърплея през есента на миналата година по настояване на кмета Георги Икономов общината избра нов Съвет на директорите, като всяка от политическите партии в местния парламент трябваше да излезе със своя номинация. Крикор Румян, който единствен от шефовете не е банскалия, а софиянец, дойде от квотата на сдружение „Бъдеще за община Банско“ и е четвъртият изпълнителен директор в историята на „козлите“. Пръв на поста бе легендарния футболист, треньор и ръководител  Георги Коцев-Гаджо.
Освен от Апелативната комисия на БФС Михаил Михайлов е познат в средите също като бивш адвокат на „Локомотив” (София) и някогашен административен директор на „Чавдар” (Бяла Слатина). Той развива още мениджърска дейност и консултира някои клубове.
„Случаят е повече от скандален и недопустим.
С Румян се познаваме над 20 години и когато ми се обади, бях потресен от разказа му. Веднага след като получих потвърждение за фактите, информирах президента Борислав Михайлов за казуса, а той се разпореди Михаил Михайлов да бъде отстранен с незабавен ефект от Апелативната комисия към БФС. Президентът изрази пред мен надеждата си, че виновните ще получат възмездие и чрез закона“, заяви заместник изпълнителният директор на БФС Павел Колев.
На среща с клубовете от Югозападна България самият Борислав Михайлов обяви, че адвокатът е освободен от Апелативната комисия. „Разбрах, че Михаил Михайлов и другаде е опитвал подобни шашми. Такъв човек повече няма място във футболния съюз. „Банско” трябва да преследва виновните докрай и може да разчита на нашата подкрепа“, категоричен бе президентът на БФС.