Деца, водени от лидери на БСП – Дупница, блокираха Е-79 с лозунги: Не искаме депо в Джерман!

Деца със знамена и лозунги от дупнишкото село Джерман затвориха 15 минути Главен път Е-79. Те протестираха срещу намерението на община Дупница да изгради депо за битови отпадъци в землището на населеното място. Възрастни хора пяха възрожденски песни. “Депото е планирано близо до селото, на 300-400 метра. Няма да стане.” – пропагандира Борислав Тасков, който е бивш кмет на селото и шеф на инициятивен комитет срещу депото. Подкрепи го и народният представител от БСП- Лява България д-р Иван Ибришимов, местният свещени. Много деца бяха ангажирани в участие на барикадата на пътя, те вяха знамена като на манифестация от времето на комунизма. 

Обявяването на обществена поръчка за третиране на битовите отпадъци в Дупница е една добра алтернатива, след закриване на общинското сметище.

Красимир Георгиев

Това каза Красимир Георгиев, зам.-кмет на Община Дупница. По думите му до тази ситуация се стига, след забавянето на проекта за изграждане на регионално депо за третиране на неопасни отпадъци, което трябва да бъде изградено в землището на село Джерман. То трябва да събира битовите отпадъци на няколко общини в региона, сред които Дупница, Кюстендил, Сапарева баня, Бобов дол, Трекляно и Невестино. „Това е сериозен напредък по казуса. Ще обявим съвместна обществена поръчка, след 1 януари 2018 година и до построяване на регионалното депо, да имаме вариант отпадъкът да бъде поет от външна структура, която да извършва сепарация и да депонира отпадъците на лицензирано депо”, каза Красимир Георгиев. По думите му това нещо е препоръчано и от страна на Министерството на околната среда и водите. „Надявам се, че по този начин ще разрешим проблема, всичко е напълно законно, няма друго място, освен в Джерман. Проектът ни е намерил одобрението на Европейските институции, няма нищо нередно, опасно, опасенията са една лъжа. ”, каза Красимир Георгиев.