България няма да допусне териториални претенции в новото име на Македония

Преговорите между Анкара и Скопие ще продължат на наша територия

 

България няма да допусне териториални претенции в новото име на Македония, но няма да се намесва в спора между Атина и Скопие за официалното название на югозападната ни съседка. Това стана ясно от обясненията на външния министър Екатерина Захариева във вторник.

“Това е двустранен въпрос и нека да оставим между Атина и Скопие да се водят преговорите с посредничеството на ООН. Така, както по време на подписването на нашия договор, щеше да бъде неуместно някой друг да се меси в двустранните отношения, не считам, че е добре за самите преговори отвсякъде да има вмешателство”, заяви Захариева.

Гърция години наред блокира евроатлантическата интеграция на Македония заради спора за името й. Новото правителство в Македония на Зоран Заев обаче даде сигнали, че е готово на отстъпки и преговорите между двете държави влязоха в решителна фаза и се очаква да продължат и на българска територия в края на седмицата.

Тогава у нас се очакват първите дипломати на двете страни Никола Димитров и Никос Коциас за участие в неформалния съвет на министрите на външните работи на ЕС и на страните – кандидатки за членство.

 

Червената линия са териториални претенции

 

“Нашето мнение е ясно, но това са двустранни въпроси между двете държави. Не бихме искали да има в името нещо, което би могло да има бъдещи териториални претенции към България. България е признала името без никакви представки отпред преди доста години”, коментира Захариева.

Тя приветства напредъка в преговорите между Скопие и Атина и коментира, че се очаква като опитни дипломати двете държави да стигнат до решение.

Правителството на Заев вече преодоля българските резерви за присъединяването на Скопие към ЕС и НАТО с подписването на договора за добросъседство, който трябва да изчисти спорните исторически въпроси между двете страни.

Екатерина Захариева коментира във вторник, че поканите за участие в редица съвети и експертни групи и към страните кандидатки за членство в ЕС е с цел да се даде знак, че още в процедурата по предприсъединителния процес те трябва да са активни участници в бъдещата политика на ЕС.

Според нея това е много добра практика и ще бъде много добра възможност за обмяна на мнения между държавите членки и държавите от района.

В края на българското ротационно председателство на ЕС, през май, ще се проведе и среща на високо ниво на ЕС за Западните Балкани в София.

 

Скопие и Атина са близо до пробив

 

Преговорите между двете държави се засилиха през последните месеци и са близо до пробив. Тази седмица те продължават във Виена, където в разговорите участва и специалният пратеник на ООН Матю Нимиц, а по-късно може да продължат и в София, съобщи гръцкият вестник “Катемарини”.

Македонският премиер Зоран Заев съобщи по-рано, че Македония е готова да смени името си, добавяйки географски маркер към него, за да получи перспектива за членство в ЕС и НАТО.

Македонските власти са готови да приемат основно искане на Атина и новото име да е за всеобща употреба – международна и вътрешна.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас потвърди в понеделник, че страната му остава фокусирана върху усилията да се реши спорът. В Гърция обаче се проведоха многохилядни протести срещу възможността и в новото име да бъде включена думата Македония, която е и географска област в Гърция.

Международният посредник в спора между властите в Скопие и Атина Матю Нимиц предложи няколко възможности за името – Република Нова Македония, Република Северна Македония, Република Вардарска Македония, Република Горна Македония и Република Македония (Скопие).