Гръмна водопровода в центъра на Дупница, едва не отнесе къща, шефът на ВиК Илиев: Страшно е, няма пари за нов водопровод, само кърпим!

Близо 100 000 000 лв. са нужни за нов водопровод на Дупница, каза депутатът Радослава Чеканска

 

Цяла Дупница е без вода от сутринта, а някои квартали още от снощи. Причината са сериозни аварии възникнали през последните часове, съобщават от ВиК Дупница. Водопроводът пред дома на Техниката е гръмнал през нощта и едва не е отнесъл близка къща. Пред стълбището към Градската градина е зейнала огромна дупка, все едно че е паднала бомба. На това място в годината стават по пет аварии, тръбите са на 70 години, те са вече на юфка из целия град, но тук е една от най- критичните точки. “Още снощи към 23 часа гръмна водопровод пред дома на Техниката, къщата, в която има и заведение е пред срутване. от 3,30 през нощта, колегите работят по отстраняването и. В малките часове нови големи аварии възникнаха още на три места в града . Работим максимално бързо и с всички хора за отстраняването на авариите. Надявам се, че в рамките на деня ще успеем да отстраним проблемите и да възстановим водоподаването. За съжаление това е ситуацията. Няма ли подмяна на водопровод, така ще е. Авариите няма да намаляват, а ще се увеличават”, обясни Управителят на водното дружество Илия Илиев. 

На място дойде и депутатката Радослава Чеканска. “Работи се усърдно по отстраняването на аварията. На всяка цена трябва да намерим пари за нов водопровод. Положението е ужасяващо. вероятно до 20.00 часа хората ще се справят, мобилизирани са най-добрите специалисти. В понеделник правим първа копка на нов водопровод в ж. к. “Бистрица”. Със съдействието на предшественика ми, лидерът на ГЕРБ в Дупница Ивайло Константинов издействахме близо 5 000 000 лв. за изграждането на чисто нов водопровод в най- големия квартал. С кметът Методи Чимев правим първа копка в понеделник и това е добрата новина, за която целият екип заслужава поздравления, стига изграждането му да се направи качествено. За цяла Дупница са нужни предполагам близо 100 000 000 лв. Лошо е, че не влязохме във водната асоциация, заради отказа на Сапарева баня, където си имат нов водопровод и не приемат окрупняване на дружествата, каквото е изискването на Европа, за да отпуснат пари. Винаги има хора, които да възпрепятстват проекти, било от незнание, било от страхове, било от партизанщина. Но трябва всички да проумеем, че така не може да продължава. Аналогично е положението и със сметището. Ако решим да го построим край Пиперево, чака ни протест, ако е в Джерман- бунт. Където и да го проектират експертите- все ще се намерят хора да се противопоставят, но къде са хората, които да се противопоставят на ретроградните сили. Аз тях търся. Искам нужда от подкрепата на добрите хора и специалистите, за да постигнем заедно промяната и просперитета. На една от приемните ми в Яхиново хората дойдоха и решихме за броени часове проблем от години отлаган. Инфраструктурата и благоустрояването в Яхиново са занемарени. Бяха направени оплаквания относно състоянието на водопроводната мрежа. Честото запушване на канализацията на една от улиците в селото също бе поставено като проблем, веднага сигнализира ВиК, веднага директорът Илиев прати техника и хора и всичко се реши. В понеделник съм в Крайници, но ако не дойдат хората, за да ме запознаят с болните проблеми, аз какво да направя там. В понеделник /12 март/ от 16:00 ч. до 17:30 ч.  ще бъда в сградата на кметството.” – каза Радослава Чеканска.