Драма! Цироза разяжда елтехника Стоимен Стоименов от Дупница, изкара зимата без ток, няма пукната стотинка

Болният Стоимен Стоименов от Дупница се нуждае от помощ

55-год. мъж е безработен, не получава социални помощи

Администраторът в съда Елза Гюрова: Молим се да го включат в списъка на БЧК за хранителни помощи, има нужда и от лекар

 

55-годишният електротехник Стоимен Стоименов от Дупница е оставен на произвола на съдбата, коварна цироза разяжда черния му дроб, той няма никакви доходи и живее в крайна мизерия.

Съседката Елза Гюрова извика Стоимен да му каже, че БЧК ще раздава храни в Дупница

Едно време той работил в Италия, но сега не получава пари отникъде. Няма нужните години, за да се пенсионира, няма работа, не се води на отчет и в „Социално подпомагане” за помощи. Една от надеждите му е да получи хранителни продукти от БЧК, които започват да се раздават на бедни от понеделник, 19 март. Той обаче не е в списъка. Съседи умоляват да се намери начин страдалецът да бъде включен в него, тъй като е крайно нуждаещ се. Стоимен живее на ул. ”Хан Аспарух”, до ловно-рибарското дружество. Той разказа, че изкарал зимата без ток и отопление, защото няма никакви пари и не е получавал досега социални помощи, нито е регистриран като безработен в Бюрото по труда.

Съседки на Стоимен са администраторът в Дупнишкия съд Елза Гюрова и Иванка Райнова от община Дупница. Те алармират институции и граждани да се задействат и да помогнат на изпадналия в крайна бедност болен дупничанин.

„Апелираме към директора на дирекция „Социално подпомагане” Дупница – Виолина Лазова, към д-р Емилия Кацарска и доц. Емилия Керемидарска от Български Червен кръст – Кюстендил, към областния управител Виктор Янев, към кмета на Дупница инж. Методи Чимев, към граждани и бизнесмени да се задействат механизмите на институциите и нашият съгражданин Стоимен да получи хранителна и медицинска помощ”, заявиха Елза Гюрова и Иванка Райнова.

Стоимен няма близки, отдавна е разведен, дълги години бил гастарбайтер в Италия и се върнал преди няколко години с тежка цироза. Завършил е механотехникума и преди години предлагал в дома си електроуслуги. „Единственият му син е в Италия” по думите на съседи. В момента мъжът е на легло, живее сам с кучето си. Съседи му носят и подават през оградата храна и така оцелял през зимата.

Същевременно десетки пенсионери с ниски пенсии и безработни жители на Дупница и селата звъняха в редакцията на в. „Вяра” да питат имат ли право на хранителните помощи, които ще се раздават от община Дупница и БЧК – Кюстендил от понеделник.

Безработна вишиска Х. Иванова, която е с ТЕЛК решение, сподели:  „Обикалях и питах и социалните дали мога да се включа в списъка, и на партера на община Дупница питах, но никой не можа да ми даде конкретна информация на какъв критерий трябва да отговарят хората, които ще получат хранителната помощ”.