Новият управител Димитър Льондев преобрази ресторанта на СПА хотел „Св. Никола” в Сандански, гостите са очаровани: Закусваме здравословно, хапваме чия за пречистване и имунитет 

Димитър Льондев

Димитър Льондев е новият управител на ресторанта и бара на СПА хотел „Св. Никола” в Сандански. С упоритост и отдаденост той е изкачил почти цялата професионална стълбица на успеха и от портиер е стигнал до управител.

Богато разнообразие от семена и здравословни храни в ресторанта

Заедно със собственика Илия Пасков те преобразиха ресторанта на комплекса. Туристите и гостите са очаровани от здравословните храни, които намериха място в менюто.

На закуска те се радват на богат избор от здравословни семена и зърнени храни, които са богати на витамини и дават енергия през целия ден. Гостите похапват семената с прясно мляко или йогурт. Те могат да избират измежду овесени ядки, слънчогледово и тиквено семе, орехи, ленено семе. Допълнителен разкош придават фурмите, сушените плодове и стафидите. Овесените ядки не съдържат холестерол и захари, богати са на витамин B5, а голямото количество фибри действа засищащо и спомага пречистването на храносмилателната система. Гостите на „Св. Никола” с удоволствие прибавят към закуската си и тиквено семе, особено след като разбраха, че тиквените семки са богат източник на магнезий. Много хора се оплакват от липсата на магнезий, особено през зимата, а това води до чести главоболия и проблеми на паметта. Тогава на помощ идва тиквеното семе, тъй като то е богато на витамини, минерали, антиоксиданти и фолиева киселина.

Илия Пасков

Слънчогледовото семе също зарежда организма с много витамини, а любопитно е да се знае, че в него има повече витамин Д, отколкото в рибата треска. Те са и много евтино лекарство – сто грама семки на ден помагат при проблеми със сърдечносъдовата система. Лененото семе също е много добър начин хората да се предпазят от сърдечносъдови заболявания, затова хостите на хотела богато наръсват закуската си с него. Омега-3, съдържащи се в лененото семе, подпомагат в тези случаи с противовъзпалително действие, нормализиране на пулса, предотвратяване на втвърдяване на артериите и кръвни съсиреци, като по този начин намалява риска от инфаркт и инсулт при пациенти с диабет и сърдечни заболявания. Орехите се считат за една от най-здравословните хрании са много богати на омега 3. Различни изследвания са доказали, че освен това понижават холестерола и риска от сърдечна недостатъчност.

Отседналите в СПА хотел „Св. Никола” са луди и по кашите от чия. Диетолози са категорични, че чията е новото средство за отслабване и пречистване на организма, затова особено дамите често могат да бъдат забелязани в ресторанта с удоволствие да закусват чия. Тези семена стабилизират и имунната система. Множество изследвания доказват, че чията предотвратява появата на злокачествени клетки и по този начин може да се счита като добър продукт за профилактика на рака.