Д-р Войнова оглави Агенцията по храните в Кюстендил след уволнението на д-р Гъгнев заради бедстващите коне на Пищалов

Д-р Велка Войнова

 

 

Изоставеното в Осоговската планина на гладна смърт стадо на стопанина Петър Пищалов изяде главата на д-р Емил Гъгнев като временно изпълняващ дръжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил.


Д-р Емил Гъгнев

Титулярят на поста Стоян Саев е в болнични от дълго време и го заместваше Гъгнев, който иначе е началник на отдел “Здравеопазване”.

За временен началник е назначена д-р Велка Войнова. За проблема с бедстващите коне в Осоговската планина ще бъде уволнен директорът на областната дирекция на Българската агенция по храните (БАБХ) в Кюстендил. Това обяви министърът на земеделието Румен Порожанов по бТВ.

По-рано той обяви: „За проблема с бедстващите коне в Осоговската планина ще бъде уволнен директорът на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в Кюстендил. Проблемът е в самото регистриране на животновъдния обект, за което вероятно ще понесат отговорност и служителите, които са го проверили”. Проверките в обектите на Петър Пищалов и на работата на областната дирекция в Кюстендил ще бъдат подети от комисия на централно ниво, уточниха от БАБХ. Министърът припомни, че в момента може да се кандидатства за субсидия за отглеждането на пет породи коне – по 143 евро на животно, но заедно с това собствениците взимат с приоритет и пасища, за които получават по 50 лв. за декар. После обаче повечето собственици на коне ги пускат да се разхождат на свобода, а това, от една страна застрашава живота им, от друга – създава проблеми по селата. Затова имало предложение да отпадне субсидирането за коне. По думите на Порожанов собственикът на бедстващите коне Петър Пищалов ще бъде санкциониран чрез плащанията. Той уточни, че не е в неговите компетенции да каже дали ще бъде санкциониран и за смъртта на животните.

В същото време по заповед на изпълнителния директор на Българската агенция за безопасността на храните д-р Дамян Илиев започват масови проверки на животновъдни обекти, където се отглеждат еднокопитни животни.  Проверките са заради случая с конете от Осогово.