Заключиха „радомиреца” Нерек в Център за нелегални имигранти, грози го депортация в Армения

Нерек

23-годишният мъж: Нито съм живял в Армения, нито знам езика, нямам и роднини, искам да се оженя за любимата ми

 

23-годишният Нерек е от арменски произход и от шестемесечна възраст живее в България, учил е тук, родителите му също са в България, но изведнъж младият мъж се озавава задържан в Центъра за задържане на нелегални имигранти в Бусманци, защото няма документи. Запознати с историята му допълват, че Нарек повече от 15 години живее в Радомир и негови приятели молят за помощ, тъй като го грози депортация.
Диана Радославова – директор и водещ адвокат в центъра за правна помощ “Глас в България“, заяви, че младият мъж е задържан на основание на новата правна норма за краткосрочно задържане, въведена в Закона за чужденците през 2017 година.
„Единственото основание, на което той може да бъде задържан по този институт, е неустановена самоличност. Той е бил спрян от полицаи по време пътуване от София към Перник през великденските празници. Установено е, че няма лични документи у себе си и въпреки че е обяснил абсолютно цялата сложност на ситуацията, в която се намира от години и която е напълно прозрачна пред имиграционните служби, въпреки че е известно къде живее, с какви документи е, с какво семейно положение, той е счетен за нелегално пребиваващ, без установена самоличност“, обясни адвокат Радославова.
Първоначално тя помислила, че става дума за недостатъчно добра комуникация между различните звена в структурата на МВР заради празниците, но три работни дни по-късно смята, че това по-скоро вече се дължи на инертно прилагане на небалансирана миграционна политика, която за съжаление в България е основана единствено на разбирането за защита на границите, извеждания с пълна липса на мисъл за регулярна имиграция, за интеграция, за цялостния аспект на миграционните потоци.
В центъра в Бусманци се провеждат интервюта с Нарек, с намерението да бъде убеден да се завърне в Армения, където никога не е живял и няма роднини. Ако замине за Армения, го чака и военна служба. Нарек обаче не знае арменски, а и иска да се ожени за момичето, с което живее от 7 години.
„Не знам даже какво ще правя там. Майчиният ми език е български. Той е единственият ми език. През 1995 година майка ми идва в България с мен. Установява се тук с другите ми родители – вуйчо, баба, леля, цялото ми семейство. Баща ми от Армения не го познавам. Майка ми от малък се опитва да ми оправи документите, но винаги не може. Винаги й казват, че не става. Минавам детска градина тук, в България. Уча до седми клас в Перник – в „Петър Берон“, а от 8-и до 12-и клас в Строителния техникум в Перник. Дори когато не бях пълнолетен, не даваха на майка ми да ми издаде документи. Постоянно й казваха, че не става. Сега ми казват: „Майка ти е трябвало да ги оправи, докато не си пълнолетен“, разказа Нарек.
Така той останал без лична карта след навършване на пълнолетие. Затова няма и щофьорска книжка, а бил само пътник в проверения автомобил. Преди това всяка седмица се подписвал в 9-о РПУ. „Това ми е първата проверка от полицай! Първото спиране от полицай за проверка!“, заяви Нарек и оприличи центъра в Бусманци на затвор.
След като през 2017 г. е била въведена правната норма на лице без гражданство в Закона за чужденците, Нарек е подал молба за получаване на такъв статут в дирекция „Миграция“, но такъв му е бил отказан. В момента адв. Радославова и младежът обжалват, а заседанието е насрочено за юни.
Краткосрочното настаняване в Бусманци е за 30 дни.
Помогнете ни, моля ви! Не знам към кого да се обърна! Задържаха мой приятел, с когото израснахме заедно, искат да го депортират, пише ни друго момиче, пожелало анонимност. Помагайте, господа! Радомирец е от повече от 15 години, апелира приятелят на Нарек – Божидар.