К. Костадинов: Прокуристът на общинската болница в Дупница М. Иванова даде медицинския транспорт срещу 70 ст на км на фирма, близка до депутата от БСП С. Панчев

 

В МБАЛ “Св. Иван Рилски” тече пълзяща приватизация, всеки момент някои от кредиторите може да предяви претенции към сградния фонд, който не бе прехвърлен на общината

Прокуристът Иванова не дойде на заседанието на ОбС, за да представи отчета за финансовото състояние на болницата, съветниците отказаха да обсъдят документа

„Фирма „Трансбул”, собственост на щатния съветник на депутата от БСП Спас Панчев- Хинова, осъществява медицинския транспорт в общинската болница. Тя е назначена от прокуриста Мария Иванова, която е уволнила 7 шофьора в болницата, за да разчисти терена за „Трансбул”. Това е много странна колаборация между БСП и ГЕРБ. Въпреки че мотивът за съкращенията е облечен в благовидна форма, че шофьорите не искали да работят на график и представяли много пътни листова, а фирмата, гравитираща към БСП, щяла да взема само 70 ст на километър. Какви фактури се осребряват към фирмата никой не знае и се отказват да ни бъдат предоставени.” Това заяви шефът на икономическата комисия в Дупница Костадин Костадинов минути след приключване на сесията на ОбС, на която Мария Иванова трябваше да предостави отчет за дейността на лечебното заведение за последната година.

За вестник “Вяра” д-р Йордан Никулчин заяви: “Няма политическа комбина за медицинския транспорт, а просто изгодна сделка, която спестява на болницата около 5000 лв.”

Точката беше оттеглена от дневния ред след унищожителна критика от страна на членовете на икономическата комисия.  Мотивите за това бяха, че нито Мария Иванова, нито оторизираният от нея за директор д-р Йордан Никулчин дойдоха в залата, което предизвика гнева на съветниците. Те счетоха, че дебатите са безсмислени защото няма кой да отговори на въпросите им, представеният отчет е формален и от него съветниците не разбраха нищо.

Пламен Соколов внесе предложение за отлагане на докладната. Странно Соколов изкара гнева си най- вече върху зам.- кмета по социалните дейности Крум Милев, който не беше в залата. „Ще поискам оставката на зам.- кмета Милев заради системните му отсъствия от заседания, на които се обсъждат ключови въпроси, включително и на вчерашната дискусия за ромската сегрегация по училищата.”

Костадин Костадинов беше категоричен, че в болницата има пълзяща приватизация. „Преди три години ние съветниците гласувахме да се извади от капитала на дружеството сградният фонд, за да го спасим от кредитори и за да спазим изискването на ЕС за кандидатстване по европроекти, което е сградният фонд да  е актив на общината. Това обаче не е направено от страна на ръководството, защото пък те са изправени пред изискването кредиторите да са съгласни сградният фонд да се прехвърли на общината. Разбира се никой от тях няма да се съгласи. Сега болницата е изправена пред угрозата да ни бъде отнета по схемата „Христо Ковачки и болницата в Бобов дол”. Едно е ясно задълженията на болницата бяха 980 000 лв. в предния мандат, в този те вече са 2 400 000 лв. За този колапс вина носят всички общински съветници в тази зала, които са собственици на болницата. Но никой не се чувства виновен, защото всеки си е направил изворче в болницата и си мълчи. Сега всеки кредитор може да ни вземе сградите. А отчетът е толкова формален, сух и скрит и той говори на всички нас за изключителното пренебрежения на Мария Иванова. Тя просто казва „не ми пука от вас”. Тя редовно не идва, аз редовно й искам оставката, а вие си мълчите.”, каза Костадинов.

На въпрос на „Вяра” кои са най- големите кредитори, Костадинов уточни: „500 000 лв. дължи болницата на „Асет банк”, кредитът беше изтеглен със съгласието на съветниците за погасяване на просрочията, защото щеше да се спре токът. 600 000 лв. се дължат на доставчици, не зная кои са, никой не ни казва. Още 500 000 лв. болницата дължи на общината за саниране. Останалата сума до 2 400 000 лв. са за неплатени осигуровки и заплати на персонала. На предсесийното събиране Мария Иванова не дойде, прати Никулчин. Той рева, не можа да отговори на нито един въпрос. Смятам, че в болницата трябва да влезе АДФИ , но не зная кой трябва да сезира. Смятам, че председателят на Общинския съвет Емил Гущеров командва болницата. Той доведе Мария Иванов, той носи отговорност. Приканвам го открито да поеме отговорност и ако лечебното заведение се „отлепва от дъното” както той и Мария Иванова твърдят, нека се окичи със слава.”

Мария Иванова работи в окръжна болница в София, където отговаря за обществените поръчки. „Журналистите повече разбират от здравеопазване, защото повече са се ровили в проблемите, Иванова не разбира, защото не е учила за това и не се е ровила в проблемите. Управител на окръжната болница е дупничанинът Славчо Близнаков, може би по тази линия тя се озова в Дупница, а може причината да е и друга.

Въпреки многобройните ангажименти на Мария Иванова, които й пречат да присъства на заседание на Общинския съвет, на комисии към ОбС, не може да бъде открита в болницата от нас, тя снощи е присъствала на предсесийно събрани на общинските съветници от ГЕРБ.”, добави шефът на Икономическата комисия.

С 18 гласа съветниците отхвърлиха отчета на общинската болница и решиха той да бъде разгледан и приет на следващата сесия. Така заставиха Мария Иванова да дойде в залата и да говори пред ОбС. Любопитна подробност е, че групата на ГЕРБ и лидерът на БСП Станислав Павлов гласуваха против, трима се въздържаха, а Асен Илиев гласува „за”.

От ГЕРБ не направиха нито едно изказване, от БСП  също мълчаха по всички важни теми на деня, а именно- сътоянието на общинските дружества, за което отговорност носят само те.