Наградиха с 20 000 лв. проекта победител за новия облик на Боровец, скиорът Любен Тосков: Ще се съборят обектите на самоковци и хората ще останат без хляб

Победителите от William Matthews Associates взеха чек за 20 000 лв.

 

Тома Белев: Не съм съгласен с подмяната на дърветата с още сгради

Наемателите на къщичките: Самоковци ще бъдат загробени с десетки милиони заеми

Проектът, спечелил конкурс за нов център на Боровец – Златния триъгълник William Matthews Associates, бе представен официално в общинския хотел „Самоков” и бе награден с 20 000 лв. Кметът Владимир Георгиев, ОбС шефката Силвия Стойчева, зам.-кметове се наредиха на челните места, за да поздравят архитектите, автори на проектите, участващи в конкурса. Представителят на екипа победител заяви, че сегашното разположение на обектите създава конфликти между пешеходци, коли и скиори и това било избегнато в новия проект. Той предвиждал оформяне на главна улица, създаване на публично пространство, покрито пространство за концерти, пързалка за кънки, покрит подземен паркинг, даже и музей на спорта, зала за боулинг, туристически инфоцентър.

Тома Белев

Екипът победител получава и правото за пряко договаряне на работната фаза на инвестиционния проект. Бе съобщено, че фирмата победител е създадена през 2013 г., архитект Уилям Матюс, който е с основна заслуга към проекта, е бил старши архитект в офиса в Париж.   По думи на участниците в срещата в конкурса са участвали 40 проекта на екипи от 17 държави. Екипът, спечелил първото място, получи от община Самоков 20 хил. лв., класираните на второ и трето място софийски проектантски екипи – Агенция „Дизайн и архитектура” АД-АДА и „Проджект Витае” с автор Петър Рафаилов получиха съответно 12 000 лв. и 8000 лв., по пет бона взеха архитектите от Института за градско планиране в столицата и от Истанбул, класирани съответно на четвърто и пето място. Председателката на журито арх. Ваня Серафимова, управляващ партньор в „Серафимов студио”, изтъкна, че екипът първенец е бил посочен на първо място от всички членове на журито. Членът на журито доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия в столицата, подчерта, че проектът, класиран на първо място, предлага спокойно придвижване и пазаруване, предлага спокойствие и красота с липсата на големи сгради и с „мекото” вписване в околната среда. След помпозното представяне неколцина заинтересовани самоковци се опитаха да задават въпроси, но се оказа, че не за всички изказвания и критики има време. Все пак своето мнение успя да каже Тома Белев. „Виждал съм много какво се прави из българските курорти. Въпросът ми е този проект каква полза ще донесе на местните хора, т.е. каква ще бъде неговата социална цена? Практиката показва, че в големите курорти се решават въпросите на големите инвеститори. Всичко става за сметка на местните общности. Въпросът ми е не толкова към архитектите, колкото към кмета на Самоков и местната власт“ – заяви Тома Белев – председател на Асоциацията на парковете в България. Колко гора ще се унищожи по време на строителството – попита още той. Вместо отговор кметът също зададе въпрос „Откога Зелените се занимават със социални дейности?“. Известният скиор и спортист Любен Тосков също взе думата: „Аз съм един от създателите на Боровец. Бил съм в много цивилизовани държави и знам какво значи зимен курорт. Зимните курорти в Европа са изпипани, всичко е на ниво до съвършенство. От години Боровец отива все по-надолу, става все по-зле. Къде са скиорите, защо вече няма ски спорт в Самоков, ски бягане? Ще се съборят обектите на самоковци и ще останат без хляб и работа след строителството по този проект. Кметът да вземе решение, което да е в интерес на местните хора“ – апелира Любен Тосков.

На обсъждането присъстваха и от Сдружение „Боровец 1992“. Те споделиха пред в. “Вяра“, че на срещата не им е била предоставена възможността от общинското ръководство да изкажат своите мнения и виждания по проекта. Затова те поискаха чрез „Вяра“ да заявят: „Водещата на срещата направи опит да няма дебати и след критичните изказвания на трима от присъстващите тя обяви края на срещата. Явно общинското ръководство не го устройва да има дебати по въпросите, свързани с интереса на самоковци. Въпросът ни е колко ще струва на общинските данъкоплатци ликвидирането на 28 години граден среден и дребен бизнес на самоковци в Боровец? За награди и други премии на първите пет проекта платиха над 100 хил. лв. Администрацията на Самоков още преди започване на строителството предвижда да похарчи около 1 000 000 лв., а за осъществяването на проекта като строителна дейност минимум между 60 млн.лв. и… още един общински заем! С тези действия самоковци отново ще бъдат загробени с десетки милиони заеми, всички граждани ще ги плащат“, казват от Сдружението в Боровец. По време на срещата за проектите за Златния триъгълник се изказа съветникът от Самоков Васил Зашкев. Той припомни, че подобни помпозни думи имаше и по повод проекта Супер Боровец на предишния кмет Ангел Николов. „Резултат от Супер Боровец няма, освен този, че самоковци се простиха с апортираните в Супер Боровец 2000 дка, при това от най-атрактивните общински земи. „Елиминират се интересите на местните хора за сметка на неясни инвеститори. За сетен път интересите на самоковци няма да бъдат защитени“ – заяви Зашкев. „Ние не търсим хора, които да вземат имотите в Боровец. Ние имаме справка колко самоковци работят в тези обекти в Боровец. Всяка година, на сесия, продължаваме договорите на къщичките. И към настоящия момент Върховният съд е отменил решението на съветниците за анекси на тези договори“ – каза на срещата кметът Вл. Георгиев.

 „Вчера бях на представяне на наградите в конкурса за устройството на ‘Златния триъгълник” в Боровец – имота с улицата с капанчетата до х-л „Рила”. Спечелилият проект от Великобритания предвижда покрита уличка с магазини и заведения с подземен паркинг с пряка връзка към тях, покрита спортна зала, информационен център, музей на спорта, боулинг зала, медицински център, амфитеатър, покрита и затворена зала, ски път, веломаршрут и т.н. Сегашните трийсетина разнокалибрени заведения изчезват и на тяхно място се появяват три-четири обема с модерна визия и функции. Преди 20 години със сигурност щеше да ми хареса – има европейски вид с добра архитектура. Но вчера определено не бях съгласен с подмяната на дърветата с още сгради, нито с подмяната на тези “свинарници”, както ги нарече местен музеен експерт, с една сграда с два етажа подземни паркинги. Иначе слушах как общината иска да превърне една своя собственост в доходна и си мислех как не й е работа да се занимава с туристически услуги и е гадно със силата си да конкурира бизнеса. А собствениците на трийсетината фирми, чиито заведения проектът разкарваше със замах и перфектна архитектура, стояха и гледаха невярващо“ – заяви за „Вяра“ Тома Белев. Професор Тодор Булев, който е член на Управителния съвет на Съюза на архитектите в България, също не одобрява проектираното за Боровец: “С намеренията за застрояване е свързан и проблемът за устойчивостта, равновесието във вече деградиращата екосистема на „Триъгълника“. И все пак въпреки болните и застаряващи дървета тук имаме гора, чието най-добро бъдещо използване е тя да се развие като курортен парк и това да е ядрото на новия обществен център. Тази теза не е чужда на конкурсното задание, но е останала подценена и периферна. Но основният компонент, който пречи на такова „паркоориентирано“ решение, даже не са новите сгради над земята, а изискването за двуетажно подземно застрояване с обща площ от 14 000 кв.м. Аз настоятелно питах, но така и не получих отговор на въпроса – как тези 7-8-метрови изкопи ще повлияят на дърветата? Изрично искам да подчертая, че не се отчетоха забележките, представени от СБА, а и организацията нямаше свой представител в журито. Въпреки това СБА – подвеждащо според мен, беше посочен като съорганизатор. Защо сегашното общинско ръководство в Самоков генерално е сменило позицията си – от подкрепа на местния дребен бизнес към привличане на крупен инвеститор? Това, което ме изненадва (а може би не трябва) е, че в случая става дума за кмет и Общински съвет, представители на БСП, т.е. че в случая те провеждат една антисоциална политика – и това няма как да бъде защитено! Формална бе и дискусията през месец януари“ – споделя професор Булев.