Кметът на Рила Георги Кабзималски: Големият размер на данъците и таксите не означава по-големи постъпления, направените увеличения са достатъчни

Кметът Кабзималски призова акцентът да е върху това хората и фирмите да си декларират правилно собствеността. Вляво председателят Цветана Шушкова

По-добре е да се концентрираме върху събираемостта и персонализиране на некоректните декларатори, препоръчва той

В плана за финансово оздравяване на община Рила има заложена част и местните данъци и такси могат да бъдат увеличени. Това увеличение обаче, което е направено в края на изминалата година, е напълно достатъчно. Големият размер на данъците и таксите не означава по-големи постъпления. Това заяви кметът на община Рила Георги Кабзималски на последната сесия на местния Общински съвет в края на миналата седмица.

Една от основните точки, която бе обсъждана на редовната сесия на съветниците от Рила, бе свързана с плана за финансово оздравяване на общината.

Председателят на ОбС Цветана Шушкова констатира, че в резултат на приетия план през 2016 г. има събираемост на данъците и таксите. Кметът Георги Кабзималски посочи, че в плана има заложена част, която дава възможност да бъдат увеличени местните данъци и такси. Според него обаче това увеличение, което са направили в края на годината, е напълно достатъчно, и то не за друго, а защото големият размер на данъците и таксите не означава по-големи постъпления.

Съветниците повдигнаха въпроси, свързани с водоснабдяването и пътя за Рилския манастир.

Затова той предлага заложените в плана мерки, които не са малко като бройка. Кабзималски припомни, че гласуваният 2016 г. план е в сила до 2019 г., а това, което в настоящия момент се поднася, е допълнение на този план. На база на този план е извършена и актуализацията на част от местните такси и данъци. Той информира съветниците, че новият проектозакон за гробищните паркове е публикуван в сайта на Министерския съвет и в него е заложено плюс такса по извършване на погребения и възможност за такса за обслужване на общите места на гробищните паркове и там, където желаят гражданите – и такса да им се обслужват и самите гробни места. „Това са нови такси за населението и е нормално, щом се приеме законът, ние да приемем след това наредба. По-добре е да се концентрираме върху събираемостта и персонализиране на некоректните декларатори“, допълни той и посочи, че при по-голямата част от хората се наблюдават декларации с „…частично забравяне, може и прикриване от собствеността, която би следвало да се декларира. Т.е. ако има къща и лятна постройка или плевня – декларираш само основната постройка, което е нарушение на закона. По-добре да акцентираме върху това хората и фирмите да си декларират правилно собствеността, защото ако вдигнем таксите – тия, които са били коректни, ще започнат да плащат по-висок размер, а тия, които са били некоректни, пак няма да плащат нищо. Това е един вид изменение на плана от 2016 г.“, посочи Кабзималски.

Надя Каралийска се поинтересува дали заради натрупаните задължения през годините от несъбрани задължения на общината не може да се даде кредит от МФ. Според кмета подобно нещо е вменено в законодателството и има такава практика министерството да отпуска кредити на закъсали общини. Той посочи, че не иска да бъде отпуснат кредит за целия размер на задълженията, а за 15% от тях.

Съветниците приеха единодушно плана за финансово оздравяване на общината за периода 2018-2021 г. Те дадоха разрешение за организиране на „Лятна академия за деца и ученици“ през лятната ваканция, като обучението ще се извършва във възстановеното преди време килийно училище в Бабинската махала в гр. Рила.

Съветниците приеха и Актуализацията на годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, както и за предоставяне безвъзмездно за управление на Дирекция Природен парк „Рилски манастир“ на недвижим имот – публична общинска собственост. Става въпрос за сграда в с. Пастра, която да бъде използвана по проект за опазване на птиците. Утвърдени бяха и образци на декларации по чл. 35, ал.1 и т. 3 от Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за кметове и общински съветници съгласно Приложение 1 и Приложение 2.

Общинските съветници отново коментираха проблемите с водоснабдяването. Кметът информира, че е подготвено по този въпрос едно общо становище на Общинския съвет и общинска администрация и друго отделно към гражданите, което има повече информативен характер. „Според мен много по-коректно е всеки спокойно да предложи какво още да се включи в него“, заяви той. Кметът бе категоричен, че много малко от нещата, които са препоръчали, са извършени от ВиК сдружението. Нито са осигурени нови количества вода, нито е започната някаква реконструкция на водохващанията. Извършени са единствено частични ремонти на хлораторите в Пастра и м. Св. Георги и толкова.

Съветникът Константин Михайлов постави и въпроса за пътя за Рилския манастир. Свлачището там стои повече от 50 дни, тепърва предстои земята да бъде премахната и е вероятно тази година това да не стане. По пътя за манастира се правят разширения не там, където е необходимо. Няма и маркировка, което е учудващо, констатираха съветници.